Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 10.12.2013. 08:20

Novi pokušaj oživljavanja mljekarstva

Farme svakim danom propadaju, cijena mlijeka ne pokriva troškove proizvodnje, a mlijeka odavno već nemamo za svoje potrebe

Foto: freepik.com
  • 1.272
  • 196
  • 0

Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj na najnižim je razinama, pad proizvodnje se nastavlja, svakim danom sve više krava ide na klanje, a sve više OPG-ova prestaje isporučivati mlijeko. Umjesto da smo povećali proizvodnju, svakim danom povećavamo uvoz, no pitanje je hoće li i dalje biti mlijeka koje ćemo moći uvoziti iz drugih država EU, jer se ova proizvodnja smanjuje, kako kod nas, tako i u drugim zemljama.

Farme su se gradile po najstrožim EU standardima, cijena mlijeka je prije nekoliko godina bila zadovoljavajuća i mnogi su odlučili uložiti u nove farme, mehanizaciju i proširivanje svoje proizvodnje. Međutim, cijena mlijeka je počela naglo padati, a proizvodnja hrane i sama hrana su postajali sve skuplji, a kad se tome doda zaduženost farmi, naravno da mnogi u takvim uvjetima nisu uspjeli. Zatvaranju mnogih farmi kumovalo je i to što većina nije imala potrebne obradive površine na kojima bi sami proizvodili hranu za svoju stoku, ali i to što nas je pratilo nekoliko sušnih godina, kao i poplave na pojednim mjestima. Poticaj je za stočare bio relativno dobar, ali se u međuvremenu smanjio i poticaj i njegova redovitost isplate, dok su obaveze za kredite svaki mjesec uredno stizale.

Nedavno se, od strane Ministarstva poljoprivrede pokušalo pomoći mljekarima i to reprogramom postojećih kredita HBOR-a. Međutim, to je bio samo pokušaj koji bi smirio tadašnje prosvjede mljekara koji su nekoliko dana bezuspješno pokušavali promijeniti situaciju u mljekarskom sektoru. Ta pomoć bi, prema nekima, pomogla samo određenima, dok oni koji nemaju kredite (iako su rijetki, postoje) ne bi dobili nikakvu pomoć.

Ovih dana, priča se o novim kreditima za mljekare. Navodno, samo za kupnju novih junica za proširenje proizvodnje i popunjavanje postojećih kapaciteta. Međutim, zasad je nejasno na koga se će se usmjeriti ovi krediti, na nove proizvođače (koji nikako neće moći ispuniti sve što banke traže) ili na postojeće farmere, od kojih je većina ili prezadužena ili blokirana i nema u planu nikakvo povećanje i dodatno zaduživanje. Još nam ostaju mali proizvođači sa nekoliko krava, ali tu se uglavnom radi o starijim ljudima koji polako gase proizvodnju.

Svaka pomoć, i ona najmanja je dobrodošla, i to u bilo kojem segmentu poljoprivredne proizvodnje. Nadamo se će i ovaj pokušaj barem nekom pomoći te da ovo nije samo pomoć europskim farmerima koji se trebaju riješiti viška junica za koje nemaju kupaca. Nadamo se i da će netko možda i započeti proizvodnju, jer stari odlaze iz ovog posla, a mladi bi trebali nastaviti. Iako većina njih nema uvjete za to, mnogi bi se i u ovim najtežim vremenima bavili ovom proizvodnjom i baš njima bi država trebala na sve načine pomoći.

Foto: freepik.com


Tagovi

Mljekarstvo Cijena Poticaji Farme Pomoć Kreditiranje Cijena Junice Farme


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs