Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Gašić i OPG Đurković
  • 31.03.2018. 16:30

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu budi nade, a manifestacije su dobra promocija za proizvođače

Ono što je nama i za nas bitno je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u koji ulažemo veliku nadu jer nama uistinu nedostaje zemlje za prehranu naše stoke. Nadamo se da će isti ići u našu korist kao mladih poljoprivrednika. Mladi smo, školovani, imamo praksu i znanja, samo trebamo još malo zemlje da možemo raditi, priča Katarina Gašić.

Foto: Katarina Gašić
  • 1.484
  • 183
  • 0

Vlada je usvojila novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji daje prednost pri dodjeli zemljišta OPG-ovcima, malim i mikro poduzećima. Prioritet pri dodjeli imaju stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici.

Novi Zakon će  smanjiti administrativne zapreke kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućio ostanak ljudi, a poglavito mladih  u ruralnim područjima, okrupnjavanje zemljišta i stavljanje u funkciju zapuštenog i državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji proizvodnje.

Trudimo se da se priča o mladim poljoprivrednicima ostvari

Četveročlano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Gašić iz Beketinaca postoji više od dva desetljeća, a s ciljem očuvanja obiteljske tradicije i unapređenja poslovanja, u novije je vrijeme prebačeno s oca na sina. Tako je nastala mini sirana Gašić kojom od travnja rukovode brat Ivan (nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodartsva) i sestra Katarina.

Ovi mladi poljoprivrednici smatraju da su manifestacije dobar pokazatelj da i mladi imaju nade za ugodan život u Republici Hrvatskoj. Oni, unatoč mladim godinama i teškim vremenima za hrvatsko stočarstvo, ne odustaju od Hrvatske, poljoprivrede i govedarstva. Na takav su način, umjesto sve popularnije opcije u kojoj mlado obrazovano stanovništvo napušta svoju domovinu i odlazi u Irsku ili Njemačku, dokazali da se, koliko god teško bilo, može živjeti od svog zanata, rada i poljoprivrede.

“Ono što je nama i za nas bitno je  novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u koji ulažemo veliku nadu jer nama uistinu nedostaje zemlje za prehranu naše stoke. Nadamo se da će isti ići u našu korist kao mladih poljoprivrednika. Trudimo se da se priča o mladim poljoprivrednicima ostvari. Mladi smo, školovani, imamo praksu i znanja, samo trebamo još malo zemlje da možemo raditi. Ne želimo šutjeti o tome. Pozvali smo i ministra poljoprivrede na svoje gospodarstvo i rekao je da bi rado došao, al da nam neće obećati kada će to biti.

Premda ostvarujemo dobre proizvodne rezultate i premda se bavimo rizičnom granom poljoprivrede, i nama je nedostatno 45 ha poljoprivrednih površina, od čega je samo 3 ha u našem vlasništvu, a ostalo u državnom. Ne možemo doći do zemlje koja nam je potrebna za prehranu stoke.

Problem je u tome što naše krave daju podmladak svake godine, a mi ga zbog nedostatka zemlje uglavnom moramo prodavati. Primjerice, da imamo dovoljno zemlje, mogli bi se uz proizvodnju sireva baviti i tovom bikova. U našem slučaju, sav muški podmladak plasiramo na tržište jer ga ne smijemo zadržati zbog nedostatnih površina i samim time, raspoložive hrane. Govorimo li o cijenama žive vage, bitno je napomenuti da se iste kreću oko 2.500 kn za tele staro 7 dana.

Manifestacije su dobra promocija za proizvođače

Manifestacije su, s druge strane, dobra promocija za nas kao proizvođače i pokazatelj da i mi mladi ipak imamo nade za ugodan život u Hrvatskoj. Posjećenost našeg štanda obično bude dobra, a proizvodi se degustiraju na veliko. Primjerice, na posljednjoj manifestaciji gdje smo bili nije bio naglasak na kupovinu, ali ipak se, nešto i uspjelo prodati. Prezentirali smo kuhane sireve sa začinima, dimljene sireve te polutvrdi sir koji je mjesec dana zrio u kontroliranim uvjetima, a ponudili smo i pogačice od našeg svježeg sira", objašnjava Gašić.

Kozar Josip Đurković iz Marjančanaca  domaćim sirom godinama promovira našu Slavoniju i našu domovinu Hrvatsku putem različitih manifestacija koje posjećuje. Unatoč prostornim ograničenjima, i dalje nije odustao od svog sna i prirodne prehrane koza te za hranidbu koriste kukuruz, zob, ječam i tritikal. Stoga se, u okviru 4 ha diči s 42 muznih koza te 26 ovogodišnjih rasplodnih jarica koje nastoji zadržati unatoč nedostatku poljoprivrednog zemljišta, a sve zbog porasta potražnje prema njegovom kozjem blagu. Nada se da će uz pomoć novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu doći do potrebne zemlje.

"Na manifestacijama se  predstavljamo s našom klasičnom paletom sireva, odnosno, mladim kozjim sirom, sirom s dodatkom vlasca,  češnjaka i kopra, te kozjim pikant sirom s dodatkom feferona i s nešto tvrdih sireva. Posjeta štandu bude zaista puno i to je dobra strana priče. Primimo puno pohvala za naše proizvode.”, priča Đurković koji ulaže nade u novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Foto: Katarina Gašić


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

OPG Gašić Opg Đurković Kozarstvo Manifestacije


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]