Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vrček
  • 18.08.2018. 13:30

Obitelj Vrček: Dokaz smo da se od poljoprivrede može živjeti, ne postoje problemi - postoje izazovi

Obitelj Vrček se već više od 25 godina bavi svinjogojstvom, a 2011. godine nastala je nova farma kapaciteta 130 krmača te do 2.800 tovljenika. K tome su zaokružili ciklus hrana-otpad-energija!

Foto: arhiva OPG Vrček
  • 2.405
  • 194
  • 0

Obitelj Vrček se već više od 25 godina bavi svinjogojstvom, a 2011. godine nastala je nova farma kapaciteta 130 krmača te do 2.800 tovljenika. Počelo je 1990. godine kada obitelj Vrček gradi farmu kapaciteta 80 tovljenika, a devet godina kasnije dograđuju farmu za tridesetak krmača i vlastiti tov. U vrijeme kada su mnogi odustajali od svinjogojstva, ali i općenito od poljoprivrede, obitelj Vrček iz Črnca Biškupečkog kraj Varaždina krenula je u suprotnom smjeru. Shvatili su da Hrvatska uskoro ulazi u EU te da treba biti ukorak s vremenom te je 2011. godine niknula suvremena svinjogojska farma, a odmah do nje i bioplinsko postrojenje.

"Nije uvijek bilo lako, a u samim počecima je bilo teško doći do kredita te se je puno vremena izgubilo u administrativnom dijelu posla, no za obitelj Vrček ne postoje problemi, već samo izazovi", kazala je Melita Vrček, koja odiše optimizmom. 

Rad bioplinskog postrojenja

Kako je cilj Melite i Dalibora Vrček bio zaokružiti ciklus "hrana – otpad – energija“ upravo gradnjom bioplinske elektrane snage 250 kWh taj cilj se mogao i realizirati. Tako se gnojovka s farme, uz dodatak silaže koristi kao obnovljivi izvor za proizvodnju električne energije, a kao nusprodukt fermentacijom nastaje visokovrijedno humusnu gnojivo za ekološku gnojidbu.

Bioplinsko postrojenje 

"Kao sirovine koriste se gnojovka s farme i silaža, kukuruzna i ražena. To dvoje se miješa u fermentoru na temperaturi od 38 do 40 stupnjeva Celzijevih u anaerobnim uvjetima, prilikom čega se stvara plin metan koji se odvodi do plinskog motora, a koji ga koristi kao pogonsko gorivo. Na motoru je spojen generator koji stvara električnu energiju i šalje je u mrežu. Ostatak fermentacije prepumpava se u lagunu, a taj se digestat koristi kao visokovrijedno organsko gnojivo na poljoprivrednim površinama. Na taj način smanjujemo upotrebu umjetnih gnojiva na više od 300 hektara zemlje koje obrađujemo", kazao nam je Karlo Božić, inače diplomirani inženjer elektrotehnike, jedan od zaposlenih djelatnika na OPG – a Vrček.

Obitelj nastavlja posao realizacijom novih projekata

Na farmi Vrčekovih zaposlena je cijela obitelj te još pet djelatnika, a u planu su i novi projekti, realizacije gotovih ideja te nova zaposlenja, jer Vrčekovi su itekako svjesni da bez konstantnih ulaganja nema napretka i perspektive, kako u bilo kojem poslu, tako i u svinjogojstvu. No, možda najviše od svega veseli spoznaja da će najveći resurs – onaj ljudski – ostati u ruralnoj Hrvatskoj.
 


Tagovi

OPG Vrček Melita i Dalibor Vrček Uzgoj svinja


Autor

Nikola Bosilj

Više [+]

Nikola je politolog iza kojega je i medijsko iskustvo. Kaže: svaki je dan u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]