Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacije
  • 17.03.2021. 16:00
  • Sisačko-moslavačka, Glina, Petrinja

Obnova stočnog fonda PG-ova s područja Gline i Petrinje: stižu nazimice, ali i 1.500 pilića

Uz već doniranih 8.000 pilića, osigurano je dodatnih 1.500 za 70 poljoprivrednih gospodarstava, a prva donacija 45 nazimica i dva nerasta stiže ovaj vikend.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
  • 246
  • 215
  • 0

Osigurano je dodatnih 1.500 pilića za 70 poljoprivrednih gospodarstava s područja grada Gline i Petrinje, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

"Nakon prošlotjedne donacije od 8.000 pilića za 300 poljoprivrednih gospodarstava u Petrinji, Glini i Sisku, nastavljamo aktivnosti revitalizacije poljoprivredne aktivnosti u potresom stradalom području“, rekao je državni tajnik Tugomir Majdak te dodao kako se krajem ožujka očekuje još jedna donacija s oko 4.000 pilića.

Također, dogovorena je donacija 45 rasplodnih krmača Vukovarsko-srijemske županije kako bi se osigurao stočni fond za daljnji rasplod te daljnji tovni materijal za lokalne OPG-ove, a zaprimljene su i brojne donacije stočne hrane, čak 1.143 tone od kojih su poljoprivrednicima u potrebi razdijeljene 1.084 tone.

Prva donacija 45 nazimica i dva nerasta, pojašnjavaju, predviđena je ovog vikenda na poljoprivredno gospodarstvo Lamza u selu Svračica, gdje će svinje biti hranjene, pripuštene prirodnoj oplodnji, označene i nakon potvrđene suprasnosti dodijeljene nekom od poljoprivrednih gospodarstva kako bi im se omogućio tov podmlatka.

Naknadnom donacijom ukupno 20 suprasnih nazimica poljoprivrednom gospodarstvu Bradarić iz Novog Sela Glinskoga, koje će služiti za uzgoj, osigurat će se učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla podmlatka namijenjenog daljnjem rasplodu te oko tisuću svinja za tov.

OPG-ima na području Gline vrijedan genetski materijal u svinjogojstvu

Podsjećaju, do sada je u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ osigurano nekoliko donacija stočne hrane za potresom pogođena područja, donirano je više od 100 tona žitarica.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Donacije Potres Pilići Rasplodne krmače Stočna hrana


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.