Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 12.06.2021. 07:30

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

Poljoprivrednici su spremni za veća ulaganja, ali ne ako se radi o cijeni njihovog opstanka, upozorio je Pekka Pesonen, glavni tajnik udruge Copa-Cogeca.

Foto: Depositphotos/janecat11
  • 98
  • 130
  • 0

Uzgoj životinja u kavezima mogao bi se postupno ukinuti u Europskoj uniji do 2027. godine, najavljuju europarlamentarci. U svom su odgovoru na europsku građansku inicijativu "Okončajmo doba kaveza" (engl. End the Age Cage) zatražili od Europske komisije (EK) da iznese zakonodavne prijedloge za zabranu takvog uzgoja.

Rezolucija je usvojena s 558 glasova za, 37 protiv i 85 suzdržanih. Zastupnici smatraju da zamjene za takav uzgoj postoje i da se uspješno provode u brojnim državama članicama. Takvi alternativni sustavi bi se po njima trebali dalje poboljšavati i poticati na razini zemalja kako bi se osigurali jednaki uvjeti za poljoprivrednike diljem EU. Stoga su se složili da je potrebno donijeti kvalitetan zakonodavni okvir.

Postupni prestanak upotrebe kaveza trebao bi se temeljiti na pristupu ovisno o vrsti, a koji bi uzeo u obzir karakteristike životinja i osigurao da sve imaju sustave za smještaj koji odgovaraju njihovim potrebama. Prije bilo kakvih zakonskih promjena, poljoprivrednici i uzgajivači stoke trebaju imati dovoljno dugo prijelazno razdoblje i odgovarajuću potporu. To bi moglo uključivati usluge savjetovanja i obuke, poticaje i financijske programe kako bi se izbjeglo da izgube konkurentnu prednost i spriječilo preseljenje poljoprivredne proizvodnje iz EU na mjesta gdje su standardi dobrobiti životinja niži.

Zastupnici također pozivaju na sveobuhvatniju prehrambenu politiku kako bi podržali pomak prema održivosti, ali i spriječili male i srednje farme da napuste stočarsku proizvodnju te zaustavili daljnju koncentraciju velikih.

Isti standardi za sve uvezene proizvode

Komisija i države članice bi se trebale više usredotočiti na uspostavljanje učinkovitih kontrola i carinskih provjera kako bi se osiguralo da uvezeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi udovoljavaju EU standardima.

Zastupnici u Europskom parlamentu (EP) žele da se svi životinjski proizvodi uvezeni u EU proizvode u potpunosti u skladu s njezinim relevantnim zakonodavstvom, uključujući uporabu sustava uzgoja bez kaveza. Inzistiraju na tome da postojeće trgovinske ugovore treba preispitati zbog istih standarda i kvalitete proizvoda.

Složili su se da je strah od promjena koji poljoprivrednici osjećaju opravdana, a pitali su se i hoće li građani biti spremni kupovati skuplje proizvode zbog nametnute više kvalitete.

Ovu odluku pozdravlja i Europsko udruženje poljoprivrednika Copa - Cogeca rekavši da europsko stočarstvo već nudi najviši svjetski standard u pogledu dobrobiti životinja, a poljoprivrednici pokušavaju u okviru svojih mogućnosti i ekonomskih standarda postići najbolja rješenja. Zadovoljni su i odlukom provjere uvoza iz trećih zemalja.

"Poljoprivrednici su spremni za više ulaganja, ali ne ako se radi o cijeni njihovog opstanka", upozorio je glavni tajnik ove udruge, Pekka Pesonen. Pojasnio je da će EK morati pokazati kako izbjeći dvostruke standarde u pogledu uvoza i kako zaštititi male poljoprivrednike za koje će te prilagodbe biti vrlo osjetljive. Također, istaknuo je pitanje stabilnosti cijena hrane.

"Europska komisija mora uzeti u obzir različite sektore stočarstva, raznolike potrebe i gospodarske pretpostavke, kako u pogledu proizvođačkih cijena, tako i neophodnih ulaganja", dodao je rekavši da svakako trebaju agronomske i znanstveno utemeljene dokaze prije nego što odrede datum ukidanja kaveza.


Tagovi

Europski parlament Europska komisija Dobrobit životinja Kavezi Zabrana End the Age Cage


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.