Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbjegli nerast
  • 17.01.2020. 15:00
  • Zadarska, Silba

Odbjeglog nerasta crne slavonske svinje ulovili ribari u moru između Silbe i Ilovika

Ulovili su najveću lignju ikad, komentiraju Silbenjani, saznavši da se u ribarsku mrežu zapleo nerast težak 55 kilograma.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL (ilustracija)
  • 2.131
  • 358
  • 0

Crne slavonske svinje, popularne fajferice pomalo se udomaćuju i u Dalmaciji. U zadarskom zaleđu uzgajaju ih u Briševu, Poličniku, Lovincu, a u posljednje vrijeme u Smilčiću pa čak i na otoku Silbi.

"Prije dva i pol mjeseca dovezli smo na Silbu 11 fajferica i nerasta", kaže Admir Ado Malkić. On je inače građevinski poduzetnik, a fajferice je na nagovor Romana Telesmanića sa susjednog Oliba nabavio uz pomoć svog prijatelja Ivana Batinića iz Zagreba koji po Slavoniji organizira kolinje i u “điru” je u svezi fajferica.

“Pomogao mi je izabrati najbolje za rasplod”, kaže Malkić.

Sa 10 mladih ženki na Silbu, udaljenu 63 kilometra ili 39 milja od Zadra, stigao je i mladi  nerast. Ali, vidi čuda. Pobjegao je nakon iskrcaja s trajekta. Iskočio iz košare na pola puta do 600 metara udaljenog svinjca podignutog na posebnoj, ograđenoj parceli. “Pobjegao je u šumu”, otkriva Malkić.

Lovili lignje, ulovili nerasta 

Tri su ga dana tražili i kad su izgubili svaku nadu, pronašli su ga lokalni ribari i to u moru dok su lovili lignje. Plivao je od Silbe prema otočiću Iloviku. Iako u dobroj kondiciji, mlad i težak oko 55 kg, već se pomalo umorio pa su ga ribari lako ulovili u mrežu i ubacili u barku. U prvi mah pomislili su da se radi o divljoj svinji, a kad su se uvjerili da je domaća, nazvali su Malkića: “Evo, ulovili smo praščića, jel' to vaš?!” Rekao sam da vjerojatno jest, da ga tražimo, prepričava razgovor sa ribarima naš sugovornik. Nerasta su u Silbu dopremili živog i zdravog, ali je ipak - zaglavio.

“Previše se napio mora, počeli su mu otkazivati organi, pa smo mu odlučili prekratiti muke”, smije se Malkić. Tako je odbjegli nerast završio dijelom pod pekom, u gulašu, a nešto mesa su poslali i prijateljima na Ravu. Bila je, znači, gozba na Silbi i na Ravi. Guštalo se u slasnim delicijama od mesa mladog “fajfera”, a priča ima i zanimljiv nastavak.

No, prije nastavka, upitali smo kako to da je nerast odlučio skočiti u more. Možda je naslutio da na susjednom otoku Olibu ima bolje uvjete za život, tamo žive uglavnom povratnici iz Amerike, ili se pak poželio vratiti u rodnu Slavoniju?

"Ma kad je već bio pobjegao u šumu vjerojatno su ga psi, kojih ima na Silbi, napali i natjerali da spas pokuša potražiti u moru", pretpostavlja Ado Malkić.

Nabavio novoga nerasta 

U potrazi za novim nerastom, Malkić je, po naputku Romana Telesmanića, stigao do Miodraga Oreškovića koji u Smilčiću, u slobodnom uzgoju ima cijelo krdo slavonskih svinja. Čitatelji Agrokluba se vjerojatno sjećaju da je i Orešković imao probleme sa nerastom.

Miodrag Orešković: Svinje su mi bile i terapija, teško me pogodio prizor koji sam zatekao

Naime, njemu su lovci, misleći da su divlje, lani ubili tri svinje i jedinog nerasta. Miodrag je Slavonac, umirovljeni branitelj rodom iz Donjeg Miholjca pa ima veze s uzgajivačima svinja. Ubrzo je iz Bjelovara nabavio novog nerasta za svoje krdo, ali ovih dana i za Malkićevo. “Učinio mi je uslugu, novi nerast je već stigao na Silbu, dobro se slaže za svinjama i očito nema namjeru bježati”, kaže kroz smijeh Ado Malkić. 

Dodao je još da je Silba pravi raj za svinje. Cijeli otok je obrastao šumom crnike, ima žira, ne fali ni povrća, a ima i ostataka hrane koje lokalne trgovine i domaćinstva rado ustupaju prvoj mini-farmi crnih slavonskih svinja na otoku Silbi. Ne fali im ništa, a i stara izreka kaže: “Silba zlatom siva i u njoj se raj uživa”.  


Tagovi

Silba Nerast crne slavonske svinje Admir Malkić Ribari


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.