Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 30.11.2021. 09:50

Omogućena ispaša na dodatnih 23.200 hektara šumskog zemljišta

Cilj je, kažu iz Ministarstva poljoprivrede, proširenje opsega i učinkovitosti stočarske proizvodnje.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.219
  • 196
  • 2

Za pašarenje je osigurano dodatnih 23.200 hektara šumskog zemljišta, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako pojašnjavaju, u cilju povećanja korištenja šumskog zemljišta u svrhu pašarenja te proširenja opsega i učinkovitosti stočarske proizvodnje, izmjenama Pravilnika o uređivanju šuma omogućena je ispaša i na onim površinama na kojima to šumskogospodarskim planovima prije nije bilo dozvoljeno.

"Izvanrednim revizijama dozvoljava se korištenje šumskog zemljišta u osam gospodarskih jedinica na području šumarija Sinj, Knin, Obrovac i Makarska, na kojima je trenutno ugovoren zakup na 3.300 ha, a oslobađa se potencijal od 23.200 ha krških pašnjaka", navode iz Ministarstva.

Odobreno je, dodaju, šest izvanrednih revizija s dodatnih 17.200 ha dok su preostale dvije u hitnom postupku odobrenja.

"Po skorom okončanju zakonski propisanog postupka, u prvoj polovici mjeseca prosinca za ove površine putem javnih poziva bit će omogućen zakup, kratkoročni i dugoročni", objašnjavaju dalje. 

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća i da je od listopada 2019. godine do danas sklopljeno više od 1.100 ugovora o zakupu u svrhu pašarenja na površini većoj od 40.000 ha.

Kako bi se poljoprivrednim proizvođačima omogućilo učinkovito, ali prije svega zakonito korištenje šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kroz model kratkoročnog i dugoročnog zakupa potencijalnim zakupnicima putem devet javnih poziva ponuđeno je preko 70.000 ha, stoji u priopćenju. 


Tagovi

Krški pašnjaci Pašaranje Šumsko zemljište Javni poziv


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.