Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kavezi za krmače
  • 11.06.2020. 15:00

Opet odgođeno glasanje o boksevima za svinje - farmeri strahuju zbog mogućih troškova

Novim prijedlogom njemačkog ministarstva poljoprivrede propisuje se smanjenje držanja u kavezu nakon prasenja na pet dana umjesto prvobitnih 35, a boravak u prostoru nakon oplodnje smanjen je s četiri tjedna na osam dana. Mijenja se i veličina bokseva.

Foto: Depositphotos/tawintaew
  • 1.048
  • 81
  • 0

Njemačko Savezno vijeće Bundesrat ponovno je odgodilo kontroverzno glasanje o veličinama bokseva za svinje, a koje je bilo zakazano za 5. lipnja. I dok se aktivisti za dobrobit životinja i Zeleni pozivaju na strože propise i pokreću razne peticije, poljoprivrednicima je odgoda dobro došla jer strahuju od većih troškova ako budu morali povećati svoja prasilišta.

Podsjećamo, krmače se trenutno drže u boksevima odnosno, kako ih ondje zovu, metalnim kavezima, u kojima se mogu tek malo pomicati prema naprijed ili nazad, ali nikako ne u stranu i u kojima kada leže, ne mogu do kraja protegnuti noge. Što je još gore, u takvome položaju budu i po nekoliko tjedana godišnje - nakon oplodnje i nakon prasenja.

Mijenjaju pravilnik o veličini prasilišta - izlaze u susret farmerima

Novim prijedlogom Ministarstva poljoprivrede propisuje se smanjenje držanja u kavezu nakon prasenja na pet dana umjesto prvobitnih 35, a boravak u prostoru nakon oplodnje smanjen je s četiri tjedna na osam dana.

Što se tiče proširenja, boksevi moraju biti najmanje 2,2 metra dugi i između 65 i 85 centimetara široki, a poljoprivrednici imaju čak 17 godina da svinjce preurede u skladu s novim odredbama.

Zeleni se bune, a poljoprivrednici strahuju

Aktivisti za dobrobit životinja godinama već pozivaju na ukidanje tzv. svinjskih kutija. Organizacija Land schafft Verbindung organizirala je prosvjede 5. lipnja nakon što je glasanje odgođeno, a potrošačka organizacija Foodwatch pozvala je njemačku političku stranku Zeleni, da ne podrže trenutni prijedlog.

"Tko pridaje toliko važnosti okolišu, ljudima i životinjama, ne može i ne smije pristati na propise koji omogućuju zatvaranje bespomoćnih životinja u tijesne željezne kutije", poručio je Matthias Wolfschmidt, veterinar i direktor međunarodne tvrtke Foodwatch.

Farmeri s druge strane strahuju od povećanja troškova ako budu morali proširivati svoja prasilišta, a brojni članovi poljoprivrednih udruga okupili su se u Berlinu kako bi upozorili na znatnu ekonomsku štetu koju bi njemački poljoprivrednici mogli pretrpjeti.

Eutanazirali svinje gušenjem i prženjem na 120 stupnjeva

"Ako novi prijedlozi stupe na snagu, trebao bih ponovno obnoviti i uložiti između 300 i 400 tisuća eura, a pored skupe konverzije svoje bi stado trebao smanjiti za 100 krmača“, rekao je za euractiv stočar Enno Garbade koji je prije četiri godine obnovio staju s novih 380 svinja.

U Švedskoj i Velikoj Britaniji ovakav način držanja zabranjen

U Danskoj, Nizozemskoj i Austriji postoje zakoni koji propisuju da se krmača u boksu može držati samo nekoliko dana, dok je u Švedskoj ovaj način držanja zabranjen još od 1998., a u Velikoj Britaniji od 1991. godine.

Njemačka je najveći proizvođač svinjskog mesa u EU, a slijede ju Španjolska, Francuska i Poljska.

Ako se dogovori postignu na vrijeme, Savezno vijeće Bundesrat održat će glasovanje 26. lipnja 2020 godine.


Tagovi

Krmače Boks Prasilište Kavez Propisi Prijedlog Bundesrat Glasanje Zeleni Poljoprivrednici Troškovi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]