Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jurkas
  • 14.03.2018. 15:00

OPG Jurkas prijeti gašenje jer seljanima smrde krave?!

Ide se da nas se ugasi. Kupuju kartu mojoj djeci za Irsku, za Minhen, razočaran je Vlado Jurkas. Iz Općine Brdovec, pak, uzvraćaju da žele pomoći, ali da za to treba i angažman druge strane.

Foto: OPG Jurkas
  • 8.912
  • 1.119
  • 0

Jedna su od rijetkih mliječnih farmi koja je uspjela preživjeti, bave se i preradom mlijeka, no sada im - jer mještanima farma smrdi, strahuju na OPG Jurkas, prijeti gašenje. Naime, prošle im je godine njihovu mini siranu otvorio sam ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i još tada je Jurkasu obećana pomoć od lokalne samouprave kod preseljenja farme, s obzirom da se susjedi žale na smrad. Rješenja i dalje nema, a prema razmišljanjima mještana, farmu bi trebalo izmjestiti tako da je tri kilometra udaljena od prvih kuća. 

"Rješenje se baš i ne nazire. Borimo se 10 godina, nismo se pomaknuli. Ide se da nas se ugasi. Kupuju kartu mojoj djeci za Irsku, za Minhen", razočaran je Vlado Jurkas čija se farma nalazi u Harmici koja pripada Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji.

Vlado Jurkas: Valjda iskačemo, smetamo

Pristali su, dodaje, i na seljenje farme, pronašli dvije-tri moguće lokacije, no isto su doživjeli i iz susjednih sela. Smrde im krave. Problem je i prostorni plan odnosno GUP u kojemu se u članku 42. stavak 7. navodi da broj uvjetnih grla u zgradama koje se mogu nalaziti unutar građevnog područja pojedinih naselja ne smije biti veći od 15, a farma obitelji Jurkas smještena je unutar građevinskog područja već više od 40 godina. Od legalne, postala je nelegalna izmjenom prostornog plana.

"Problem je to koji se javlja u cijeloj Hrvatskoj. Još 1986. u bivšoj državi napravljen je urbanistički plan prema kojemu se ne smije držati više od 15 grla, a mi smo ga samo prepisali 1991. Plaćamo danak tom zakonu. Pa ne možemo svi uzgajati krumpir i aroniju", priča nam Vlado čija se obitelj stočarstvom bavi od 1974. godine. Bavili su se tovom bikova, a onda 2006. počeli držati mliječne krave. Članovi su mlijekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela, a već nekoliko godina svoje mlijeko u rinfuzi prodaju na mljekomatu u Španskom dok sav višak prerađuju u jogurte i sireve.

OPG Jurkas koju čine Vlado i Katarina te djeca Nikola, Nikolina i Maja drži puno više od 15 grla - ukupno imaju 130 grla, od toga oko 60 u mužnji. Obrađuju oko 140 ha zemljišta, svu hranu za krave proizvode sami, dnevno proizvedu do 1.300 litara mlijeka (i sve prodaju!) te zapošljavaju 12 osoba. Ušli su i u investiciju otvaranja mljekomata i siromata. Dalje više ne mogu. 

Turizam i krave ne idu zajedno?

"Ne mogu dobiti građevinsku dozvolu, ne možemo povući sredstva iz EU fondova, ne uklapamo se u planove o turizmu - rimskim toplicama jer kažu turizam i krave ne idu skupa. Ne vidim rješenje. Ne budemo to riješili. Valjda iskačemo. Smetamo", rezigniran je Vlado koji dodaje da je i iz samog proračuna Općine jasno koliko im je stalo do poljoprivrede. Od 39,5 milijuna proračunskih kuna, svega 36 tisuća izdvojeno je za poljoprivredu. 

U odgovoru koji smo dobili od načelnika Općine Alena Preleca, izmjena PPUO Brdovec nije uvjetovala (ne)legalnost poslovanja navedene farme. Razlog nelegalnog poslovanja je činjenica da je značajno povećao broj grla u odnosu kad je taj broj bio u okvirima važećih prostorno-planskih akata.  

Božica Kodžoman: Ovo je druga strana medalje života uz OPG Jurkas

"Ispada da je općina izmjenom prostornog plana ugrozila njegovo poslovanje, što je neutemeljena i netočna tvrdnja", kaže načelnik i pojašnjava da povećanjem broja grla krši odredbe prostornog plana, koji propisuje, a usklađen je s višim prostorno-planskim aktima (županijskim planom i zakonom), gdje se i kako mogu graditi, odnosno gdje to nije moguće i PPUO ne "iskače" van obrasca postupanja na razini cijele države po kojem se takvi objekti ne mogu graditi u naseljenom mjestu. "Što je, složit ćete se, logično i normalno", navodi. 

Načelnik: Imamo namjeru pomoći u realizaciji preseljenja 

Kako dodaje, temeljem mišljenja Mjesnog odbora Harmica, odnosno stava najbližih susjeda koji graniče sa spomenutom farmom i udaljeni su od nje 18-20 metara, čime im je značajno smanjena kvaliteta života, kao i u cilju poštivanja pozitivnih zakonskih propisa, Općinsko vijeće donijelo je zaključak o izmještanju spomenute farme na odgovarajuću lokaciju, van naseljenog mjesta. Općina Brdovec, temeljem navedene odluke, iznalazi, odnosno predlaže moguće lokacije, naravno pod uvjetom da se, rješavajući jedan problem, ne stvori novi, zbog nezadovoljstva stanovnika drugih mjesta.

"Nijednim aktom, odnosno odlukom, nije određeno da farma mora biti udaljena 3 km od prvih kuća, već je o tome raspravljano na jednoj od tribina, što svakako nije mjerodavno tijelo i mjesto za bilo kakve odluke" dodaje načelnik. Postoji, kaže, propisani postupak pokretanja postupka izmjene prostornog plana, kao i zakonski okviri koji se pri tome moraju poštivati.

"Pozivanje na takve rasprave sigurno nije i ne smije biti izgovor za iznošenje tvrdnji i "želji za gašenjem njegove proizvodnje" i još manje za inzistiranje na postojećem stanju – ostanku u centru mjesta", naglašava. 

Kravice s OPG-a Jurkas 

Općina, tvrdi, čini izuzetno puno: godinama tolerira njegovo nelegalno poslovanje, brojnim kontaktima i razgovorima, kako s općinskim vodstvom, tako i s predstavnicima institucija koje su željele pomoći oko razvoja njegove proizvodnje, a što, na žalost, nije urodilo plodom.

"Općina i dalje ima namjeru pomoći u realizaciji preseljenja u mogućnostima koje joj zakon dozvoljava. Ali, za to je potreban angažman i druge strane. Nikako ne želimo onemogućiti ili zaustaviti razvoj i napredak ovog gospodarstva, a što sigurno neće biti moguće u postojećem stanju jer u takvoj situaciji uvjeta za napredak neće biti", zaključuje načelnik Prelec. 

Foto: Facebook/Obiteljsko gospodarstvo Jurkas


Tagovi

OPG Jurkas Krave Općina Brdovec Alen Prelec Vlado Jurkas Harmica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]