Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraziti peradi
  • 11.05.2022. 07:30

Oprez s kokošjim ušima - koje su mjere suzbijanja?

Ovi paraziti se hrane sisajući krv i prenose bolesti, a njihovo suzbijanje nije jednostavno. Šta preduzeti da spiječimo njihovu pojavu i da ih uklonimo?

Foto: Depositphoto/Lincikas
  • 1.945
  • 98
  • 0

Kokošje uši, među kojima su i tekuti, su najčešće štetočine koje parazitiraju na kokoškama i ostaloj peradi. Kada se pojave, brzo se razmnožavaju i mogu da zaraze cijelo jato. Prilikom ishrane prenose zarazne bolesti.

Životinje na kojima parazitiraju su nemirne, nervozne, gube na težini, smanjuje se proizvodnja jaja, opada im imunitet, a mogu izazvati i uginuće ptica. Zbog svega navedenog je važno da redovno pregledamo u kakvom su stanju kokoške ili druga perad i da održavamo higijenu u smještajnim objektima.

Odlikuju se malim tjelesnim dimenzijama. Odrasle jedinke žive oko mjesec dana. Hrane se sisanjem krvi i ljuskicama kože. Na svoje domaćine dospijeva kroz kontakt s drugom peradi, ali i preko divljih ptica i glodara. Širenju će doprinijeti neodržavanje higijene.

Kako primijetiti prisustvo ušiju?

Vlasnici peradi trebaju posmatrati i redovno pregledati životinje kako bi što ranije uočili simptome pojave ušiju. Pregled se obavlja svake četiri do pet sedmica. Životinje je potrebno pregledati uz pomoć baterije ili lampe. Detaljno pregledajte glavu, vrat, područje ispod krila, noge, posebno s unutrašnje strane, i područje oko kloake.

Njihovo prisustvo mogu primijetiti po promjeni ponašanja životinja koje postaju nemirne.

Kako se uši hrane sisanjem krvi, kokoške osjećaju peckanje, svrab. Koža tijela postaje crvena, ljuskasta, formiraju se rane, krastice. Perje otpada i nastaju ćelava područja.

Zbog sve većeg broja ušiju koje se hrane na površini kože, životinje gube apetit, smanjuje im se težina, manje nose jaja, javljaju se poremećaji spavanja.

Mjere suzbijanja

Osnovna preventivna mjera je održavanje higijene u objektu gdje držimo perad. Pijesak za suvo kupanje mora biti čist. Obavezno je suzbijanje glodara. U objektu ne smije boraviti prevelik broj jedinki.

Neophodno je da se pojava ušiju uoči što prije i brzo djeluje. Većina prirodnih sredstava je efikasna u ranim fazama zaraze kada je manji broj štetnih jedinki na peradi i u objektu. Svaka jedinka se mora posebno tretirati.

Kada otkrijemo prisustvo ušiju potrebno je perad iseliti iz objekta kojeg očistimo, okrečimo. Ovi paraziti se zavlače u najmanje pukotine i zbog toga čišćenje, krečenje i dezinsekcija moraju biti temeljno obavljeni.

Održavanje higijene je najvažnije (Foto: Depositphoto/maddas)

Od prirodnih sredstava koriste se sirće i razne biljne vrste. Sirće se razrjeđuje s vodom u omjeru 1:3 i primjenjuje pomoću prskalice. Potrebno je dobro isprskati objekat poslije čišćenja.

Od biljnih sredstava najboljim se pokazao pripravak od kamilice, ružmarina i vratića. Od svake vrste se uzme 300g, potopi u 6l vrele vode i nastavi kuhati još 15 minuta. Kada se ohladi, ovim pripravkom možemo tretirati perad.

Kupke od pijeska moraju biti čiste. Najbolje je ako pijesak pomiješamo s pepelom u odnosu 1:1 i posude postavimo u sam objekat ili u blizini. Postupak traje nešto duže, ali je dugoročno veoma efikasan. Može da se provodi i preventivno.

Koristite samo namjenska sredstva

Kod izbora hemijskih sredstava treba biti veoma obazriv, posebno kada je u pitanju dezinsekcija kokošinjac. Neka sredstva su zabranjena za upotrebu kada je u pitanju perad, jer štetno djeluju na žive životinje. Druga sredstva ne uzrokuju probleme na peradi, ali se akumuliraju u mesu, jajima i putem hrane dospijevaju u ljudski organizam izazivajući intoksikacije (trovanja, bolesti, alergije). Koristiti samo namjenska sredstva u formi praška, spreja, tečnosti, vodenih rastvora. Prilikom primjene hemijskih sredstava zaštitite sebe. Kao i kod prirodnih, uši se nećemo riješiti ako samo tretiramo prostor ili samo perad.

Ponavljamo, suzbijanje je kompleksno i obuhvata objekte, životinje i okolinu. Objekat se temeljito očisti, okreči, tretira sredstvom i ostavi zatvoren najmanje dva sata.

Idealno bi bilo da se poslije uređenja ostavi prazan dvije sedmice prije ponovnog useljavanja jedinki koje smo tretirali. Za to vrijeme će preživjele uši da uginu uslijed nedostatka hrane. Borba s njima je sveobuhvatna i nije moguće izostaviti nešto, a nadati se uspjehu.


Tagovi

Štetočine peradi Kokošje uši Uši peradi Paraziti peradi Tekuti Prirodna sredstva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.