Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 05.04.2016. 08:30

Optužuju trgovačke lance za utaju poreza

Prosvjed poljoprivrednika u Mađarskoj: traži se analiza tržišta! Zašto uvozni proizvodi imaju prednost pred domaćim?

Foto: blackboard
  • 760
  • 37
  • 0

"Ako ne čujete naše glasove, otići ćemo u propast!", moglo se jučer čuti na ulicama Budimpešte, prema pisanju Agroinform-a. Proizvođači mlijeka su i u susjednoj Mađarskoj dotjerani do ruba opstojnosti proizvodnje.

Poljoprivrednici su preko Széchenyi lančanog mosta došli do sjedišta mađarske Nacionalne porezne i parinske uprave, NAV, gdje su predali peticiju kojom od institucija traže ozbiljne mjere. Proizvodnja mlijeka je ispod granice profitabilne proizvodnje te su stoga proizvođači kao i u mnogim drugim zemljama prisiljeni mliječne krave slati na klanje. Zbog visokih cijena stočne hrane i smanjene mogućnosti hranidbe stoke, krave daju sve manje mlijeka.

Utaja poreza i jeftin uvoz

Mađarski poljoprivrednici optužuju trgovačke lance na utaju poreza!

Proizvođači se suočavaju s navalom jeftinih uvoznih mliječnih proizvoda upitne kvalitete na domaćem tržištu, dok njihovi proizvodi ne pronalaze put do lokalnih kupaca, što je veliki apsurd.

Porezna provjera i provjera sigurnosti hrane u trgovačkim lancima

U peticiji se traži da Ured za sigurnost nacionalne hrane, NÉBIH i Porezna uprava naprave retrospektivnu analizu domaćeg tržišta u zadnjih pet godina, a posebno za tvrtke odnosno trgovačke lance koji uvoze jeftine proizvode. Zanima ih i jesu li tvrtke plaćale poreze te očekuju povlačenje nekvalitetnih proizvoda sa mađarskog tržišta. Poznato je 18 slučajeva utaje poreza u mliječnoj industriji koji su procesuirani i putem sudskih institucija (u vrijednosti od 47 milijuna dolara).

Foto: blackboard1965/bigstockphoto.com


Tagovi

Prosvjed Mađarski poljoprivrednici Prosvjed poljoprivrednika


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]