Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 25.12.2019. 12:00
  • Vranje

Organizacija zimskog jagnjenja ovaca

Šta sve treba znati kako ne bi došlo do gubitaka prilikom jagnjenja, pročitajte u nastavku.

Foto: Gordana Nastić
  • 221
  • 21
  • 0

Zimsko jagnjenje ovaca jedan je od najvažnijih segmenata u ovčarskoj proizvodnji. Iako se ovce lako jagnje, gubici pri jagnjenju u ovim uslovima su do 20 odsto. A kako ovčari znaju da od same pripreme i dobre organizacije zavisi uspjeh zimskog jagnjenja, oni se svojski trude da spremni dočekaju dolazak mladih jaganjaca na svijet.

Dobro ukutkani ovčarnici

Srđan Zafirović, stručnjak za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, kaže da ovčari početak jagnjenja trebaju dočekati u dobro ukutkanim ovčarnicima punim raznovrsne hrane.

Pogotovo moraju da vode računa kako hrane bremenite ovce. Ovo se posebno odnosi na drugu polovinu bremenitosti ovce kada plod naglo počinje da raste. "Tada se kod bremenite ovce u zavisnosti od broja jaganjaca koje nosi potreba za hranom povećava od 20 do 100 posto. Njena dnevna potreba za Ca je 5 grama, a za P je 3 grama uz obavezno konzumiranje koncentrovanih smjesa," kaže Zafirović.

Stručnjaci u vranjskoj Poljoprivrednoj službi ističu da ni na jednoj farmi ne postoji jedan idealan obrok. Zato se na svakoj od njih pravi obrok u zavisnosti od raspoložive hrane. Ovčari pri tome strogo moraju voditi računa da hrana nije promrzla i pokvarena. Ukoliko su ovce na ispustu, trebaju izbjegavati i napasavanje na poledici, mrazu, hladnoj i slanoj rosi.

Ovčari početak jagnjenja trebaju dočekati u dobro ukutkanim ovčarnicima punim raznovrsne hrane

"Ovce koje imaju grubu ili polugurbu vunu mogu dobro podnijeti pljuskove. To, međutim, ne važi za ovce koje imaju finu vunu. Njihovo runo se brzo pokvasi na kiši i one zbog toga ne bi smjele biti vani u vrijeme pljuskova. Ovce koje pokisnu kada je hladno vrijeme ne mogu se zagrijati vlastitim tijelima i tako osuše runo. Zbog toga im na vrijeme treba osigurati zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova. Ovcama koje nisu na ispustu treba kabastu hranu davati prije, a koncentrat poslije pojenja. Zimi je potrebno ovce hraniti tri puta. One koje se trebaju ojagnjiti treba dobro očistiti i ošišati u predjelu zadnje regije oko stidnice," poručuje Zafirović.

Obavezna dezinfekcija opreme u porodilištu

Prema njegovim riječima, previše niske temperature loše utiču na sam tok uzgoja i razvoj podmlatka. A kako se kod nas ovce jagnje tokom zimskog perioda, neophodno je ovčarnike učiniti toplim. Zato je potrebno dvije sedmice prije početka jagnjenja očistiti i dezinficirati ovčarnik i negašenim krečom okrečiti zidove i unijeti suhu i čistu prostirku. Takođe je neophodno osgurati i normalan protok zraka ( 0,15-0,3 m/s) bez promaje. U suprotnom može nepovoljno djelovati na jagnjad i ovce. Minimalna temperatura zraka u porodilištu mora biti 10 Celzijusovih stepeni.

Srđan Zafirović, stručnjak za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi

"Objekti za uzgoj ovaca sa jaganjcima su uglavnom grupni. Oni moraju biti prostrani, suhi i čisti sa duboko namještenom prostirkom i puno svježeg zraka. Površina poda u boksu namijenjenom za ovce sa jednim jagnjetom mora biti minimum 1,5 metara kvadratnih dok za ovce sa dva jagnjeta mora biti 1,75 metara kvadratnih. Dio ovčarnika gdje se jagnje ovce nikako ne smije biti tijesan. U njemu ovce moraju imati dovoljno prostora za kretanje prilikom jagnjenja," podvlači Zafirović.

Ovakvi boksevi, kako ističe on, uglavnom su građeni za dve do tri ovce. Ukoliko ovčari imaju mogućnosti mogu da izgrade pojedinačna porodilišta za ovce koje ne prihvaćaju svoju jagnjad i koja trebaju biti dimenzije 1,52 X 1,5 metara kvadratnih. Nakon što obave sve pripreme objekta za zimsko jagnjenje ovaca, ovčari moraju pristupiti čišćenju i dezinfekciji opreme koju koriste u porodilištu i odgajalištu.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Jganjenje ovaca Jagnjad Ovce Ovčarstvo Bremenite ovce Ovce na ispustu Hranidba ovaca Ovčarnik Srđan Zafirović


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.