Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fajferice
  • 11.12.2015. 10:30

Osigurano tržište za meso i proizvode od fajferica

Predavanje je poslužilo i u svrhu prikupljanja potencijalnih projektnih ideja poljoprivrednika i uzgajivača za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Vuka-Dunav 2014-2020, putem koje će biti moguće poticati i sufinancirati konkretne projekte.

  • 399
  • 54
  • 0

Na nacionalnoj razini započeo je proces zaštite mesa crne slavonske svinje, rok za završetak procedure je 24 mjeseca, a prvi koraci trebali bi biti završeni do lipnja 2016.

LAG Vuka-Dunav jučer je u Općini Antunovac organizirao predavanje o pokrenutom postupku zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti. Predavanje je održao Vladimir Margeta, koji je voditelj samog procesa zaštite.

U Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, 28. listopada 2015. godine, potpisan je sporazum o sufinanciranju izrade specifikacije proizvoda za zaštitu naziva Meso crne slavonske svinje. Tim činom, na nacionalnoj razini, započeo je proces zaštite navedenog proizvoda oznakom zaštite izvornosti, tj. najvišim stupnjem zaštite poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda.

Potražnja veća od proizvodnje

"U postupku zašite nije samo određeni finalni proizvod (kobasica, šunka i dr.), već meso od crne slavonske svinje. Rok za završetak procedure je 24 mjeseca od potpisivanja ugovora, a pretpostavka je da će prvi korak biti završen već do lipnja 2016. godine", naglasio je Vladimir Margeta.

Jedan od najvažnijih ciljeva zaštite proizvoda oznakom izvornosti jest uspostava kontroliranog sustava proizvodnje i kvalitete, koja će jamčiti da je tako označeni proizvod proizveden u kontroliranim uvjetima koji su u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja svinja te u funkciji zaštite okoliša. Osim toga, steći će se uvjeti za ostvarivanje veće cijene proizvoda na tržištu, što izravno utječe na povećanje prihoda uzgajivača crne slavonske svinje.

Iskustvima i savjetima potaknuti proizvodnju i zaštitu

Predavanje je organizirano kako bi se savjetima i prijedlozima te konkretnim iskustvima potaklo uzgajivače crne slavonske svinje na aktivno uključivanje u proces zaštite izvornosti.

"U Hrvatskoj trenutno ima tisuću registriranih komada crne slavonske svinje, koje udovoljavaju uvjetima genetskog podrijetla i uzgajaju se u kontroliranim uvjetima. Tržište za ovo meso i proizvode je osigurano, a potražnja je i veća", rekao je Vladimir Margeta.

Predavanje je poslužilo i u svrhu prikupljanja potencijalnih projektnih ideja poljoprivrednika i uzgajivača za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Vuka-Dunav 2014-2020, putem koje će biti moguće poticati i sufinancirati konkretne projekte iz sredstava Programa ruralnog razvoja Republike 2014-2020. Svakako je potrebno stvoriti zajednički sustav proizvodnje koji će omogućiti najvećem broju uzgajivača da se uključe u program zaštite izvornosti proizvoda Meso crne slavonske svinje i podignu svoju proizvodnju na znatno višu razinu.


Tagovi

Fajferice Crna slavonska svinja Vladimir Margeta LAG Vuka Dunav Tržište Zaštita izvornosti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)