Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba stoke
  • 09.03.2021. 18:00

Osušeno i mljeveno lišće bijelog duda dobro za hranidbu svinja?

Mljeveno lišće bijelog duda ima bogat nutritivni sastav. Sadrži 22,6 posto sirovih bjelančevina i 12,06 posto sirovih vlakana što je važno za hranidbu stoke.

Foto: Depositphotos/silrobyx
  • 515
  • 60
  • 0

U potrazi za alternativnim načinima hranidbe svinja, kineski istraživači su otkili da su osušeni i samljeveni listovi bijelog duda izvrsni za upotrebu kao dopunska hrana u tovu svinja, piše pig progress.

Studija znanstvenika s nekoliko istraživačkih institucija u Changshaiu, objavljena u časopisu Animal Nutrition ovo otkriće opravdava rastućom potražnjom za dobrom i jeftinom hranom za stoku koja bi djelomično mogla zamijeniti žitarice.

Lišće bijelog duda (Morus alba L.) znanstvenici su sušili na 60°C tijekom četiri dana. Potom su ga mljeli te ispitali njihov nutritivni sastav. Došli su do saznanja da ono sadrži 23,5 suhe tvari, 22,6 posto sirovih bjelančevina, 12,06 posto sirovih vlakana, oko posto ekstrakta etera te 9,60% sirovog pepela.

Istraživači su svinje hranili kukuruzom, sojinim brašnom i pšeničnim mekinjama te hranom u kojoj su navedene komponente djelomično zamijenjene s tri, šest, devet ili 12 posto mljevenog dudovog lišća. Promatrano razdoblje trajalo je 50 dana.

Nakon toga došli su do zaključaka da hranidba ispod 12 posto duda nije promijenila učinak rasta životinja, ali je poboljšala oksidacijsku stabilnost mesa. Naime, uočeno je da ovaj način hranidbe utječe na ekspresiju gena koji sudjeluju u metabolizmu lipida i odbijanju mitohondrija u skeletnim mišićima, što pozitivno utječe na ljude koji konzumiraju takvo meso.

Inače, dud je brzorastuće listopadno stablo široko uzgajano u mnogim dijelovima svijeta. U Kini se procjenjuje da područja njegovog uzgoja obuhvaćaju više od 1 milijun hektara, a prinos biomase svježih listova iznosi oko 25-30 tona po hektaru godišnje.

Također, oni su poznata hrana za dudovog svilca, a koriste se i u kineskoj medicini zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava.


Tagovi

Bijeli dud Hranidba Svinje Znanstevnici Studija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]