Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice poplava
  • 05.07.2014. 10:15

Otišla voda, ali ne i problemi!

Nitko neće ostati bez ijednog grla stoke. Ono što neću dati je da se netko okoristi na ovoj tragediji. Svi vi koji ste imali stoku, bit će vam vraćena ukoliko je spašena. Ona koja nije namirit će se iz EU fonda po principu grlo za grlo, obećao je Jakovina.

Foto: depositphotos.com
  • 336
  • 39
  • 0

Prvoga dana srpnja, mjesec i pol dana nakon što je pod pritiskom vode popustio nasip kod Rajevog Sela, a nadošle savske vode jednostavno odnijele dio nasipa načinivši rupu duboku čak 12 metara, poplavivši dio županjske Posavine, izgled postradalih mjesta, među njima i Rajevog Sela, još uvijek ne nudi nadu za optimizam. Iako se svakim korakom nailazi na ljude, kod kojih je očita velika želja i htijenje da se što prije vrate normalnom životu, štete koje su prouzročene tolike su da nadilaze volju tih ljudi.

Imali su se u to prilike uvjeriti i predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji su obišli stradalo područje, susrevši se i s samim Rajevčanima koji su im imali na štošta toga ukazati i zatražiti njihovu pomoć. Mirko i Nataša Androšić s dvoje male djece, noći i dane provode gotovo pod vedrim nebom, stiješćeni na dva trosjeda smještena u natkrivenu, ali otvorenu pomoćnu prostoriju, zajedno s blatom prekrivenom presom koju je dugotrajni boravak u vodi zauvijek uništio. "Imam četrdeset i nešto svinja i dvije junice koje sam uspio spasiti. U kući, međutim, ne možemo živjeti, jer će je najvjerojatnije rušiti. Nadam se da ćemo do jeseni useliti u kuću, novu ili staru. U ovoj prostoriji ne možemo ostati preko jeseni i zime", navodi taj Rajevčanin.

Njegovog sumještanina Zvonka Emedija muče druge brige. Naime, kada je naišao prvi savski val, jednostavno je odnio toga čovjeka, koji i danas hoda na štakama, tako da nije bio prisutan kada mu je iz dvorišta odvožena stoka. "Imao sam 53 tovljenika i 18 komada ovaca koje su se podavile. Nitko, međutim, nije evidentirao tko je odvozio i kamo stoku. Jedva sam slučajno u Starim Jankovcima našao tek dio svojih grla, ali ne znam kako je vratiti", požalio se Emedi Tihomiru Jakovini.

"Nitko neće ostati bez ijednog grla stoke. Nećemo dozvoliti da se netko okoristi na ovoj tragediji. Svi vi koji ste imali stoku, bit će vam vraćena ukoliko je spašena. Ona koja nije, namirit će se iz EU fonda po principu grlo za grlo", obećao je Jakovina.

Problem s povratom stoke u Rajevo Selo ima i stočar Mirko Nađ, koji je uspio povratiti tek dio stoke, jer se, kako kaže, on najbolje zna i može brinuti o njoj. Štala mu je očišćena i dezinficirana i samo u njoj nedostaju grla, ali je tu problem vode. Na opasku ministra Jakovine kako će svako domaćinstvo do jeseni biti spojeno na regionalni vodovod, odgovara da je jesen daleko, a stoka mora piti već danas. "Ne može stoka čekati do jeseni. Sada vodu nosim na rukama jer je cisterna podalje od mene", žali se taj Rajevčanin.

Josipa Kobaša zanimalo je što je s odštetom za stradale poljoprivredne kulture. On je, kako kaže, imao 52 hektara pod kulturama, a sada nema ništa. "Obzirom da ste štetu prijavili, nemojte brinuti. Dobit ćete odštetu koja će ići u dva dijela. Jedan dio će biti financijski, a jedan dio u repromaterijalu kako bi mogli obavit jesensku sjetvu", pokušao mu je optimizma unijeti Jakovina, najavivši kako će među Rajevčane doći i idući tjedan kako bi se uvjerio je li ispoštovano sve ono što im je obećao.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poplava Stradalo područje Obnova Mještani Repromaterijal Jesenska sjetva Tihomir Jakovina Zvonko Emedi Stoka Voda Šteta Štala Poljoprivredne kulture Jesenska sjetva Odšteta Mirko Nađ Povrat stoke Josip Kobaš Nataša Andročić Zoran Milano


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]