Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mesa
  • 04.02.2021. 07:30

Otkupna cijena svinja u EU pala za 36 posto

Očekuje se za jedan posto niža proizvodnja svinjskog mesa. Istovremeno bi cijene mogle ostati niske zbog količine koja ostaje na tržištu EU, a nema puno nade ni za povećanje vanjske trgovine.

Foto: Depositphotos/photovs
  • 330
  • 26
  • 0

U Europskoj uniji se očekuje pad proizvodnje mesa, a prema predviđanjima to će najviše pogoditi proizvodnju svinjetine i piletine. Međutim, kako piše Magyar Nemzet svjetski proizvođači ipak i dalje očekuju rast.

Za razliku od međunarodnog trenda, u EU dolazi do smanjenja otkupnih cijena, a to predstavlja ozbiljnu financijsku prijetnju europskim stočarima. Naime, ona je u prosincu 2020. godine za žive svinje pala za zabrinjavajućih 36 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Dakle, prosječna po kilogramu bila je 1,34 eura, što je oko 10,15 kn. I naš tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) je objavio da je prosječna otkupna cijena iznosila 10,85 kn/kg, što je u našem slučaju smanjenje za dva posto u odnosu na godinu prije.

Međutim, nije u svim zemljama članicama loša situacija, a najviše su profitirale one koje izvoze u Kinu poput Španjolske gdje je iznosila 1,55 eura, dok je primjerice u Belgiji jedan euro

Manja proizvodnja i niske cijene

Prema prognozi Europske komisije, za ovu se godinu očekuje za samo jedan posto niža proizvodnja svinjetine, a to znači i da bi cijene mogle ostati niske zbog količine mesa koje bi moglo ostati "zarobljeno" na tržištu EU, a nema puno nade ni za povećanje vanjske trgovine.

S druge strane, Kina obnavlja svoju proizvodnju zavidnim tempom nakon što je afrička svinjska kuga devastirala tamošnju proizvodnju. No, sada se bore s novim, a starim izazovom. Kako smo nedavno pisali, ilegalna cjepiva koja koriste protiv ove bolesti mogla bi im stvoriti dodatne probleme jer je virus mutirao.

Njemačka je u EU najveći izvoznik ove vrste mesa, a nakon što je potvrdila slučajeve zaraze ASK-om, Kina i Japan su obustavile uvoz iz te zemlje. Tada su zbog zabrane počeli plasirati ono namijenjeno azijskom tržištu diljem Unije, što je dovelo do novog pada cijena. Tako je jeftin uvoz narušio tržište u Poljskoj, ali je situacija slična i u ostalim državama članicama. Primjerice, Mađarska je negodovala radi toga jer im je cijena pala s 1,27 na 1,19 eura po kilogramu, a problem se reflektirao i naše svinjogojce.

Zbog svega ovoga Europska komisija čak razmatra prijedlog uvođenja potpora za privatno skladištenje svinjetine. 

Što s mesom peradi?

Kada je riječ o mesu peradi, očekuje se da će proizvodnja na globalnoj razini rasti kao i potražnja. No, u Europi bi moglo doći do pada u odnosu na prošlu godinu, dok bi potražnja trebala ostati ista. U EU su prošle godine pali izvoz, ali i uvoz piletine.

Sektoru prijeti i ptičja gripa jer treće zemlje i izvozna tržišta nameću ograničenja kako bi se spriječio uvoz zaraženog mesa. Posljednji slučaj je zabilježen na peradarskoj farmi, treći u nekoliko tjedana u njemačkoj saveznoj zemlji Bradenburg gdje je usmrćeno oko 14.000 pura.

Sveukupno, oba se sektora suočavaju sa značajnim padom potražnje jer se turizam i ugostiteljstvo smanjilo zbog ograničenja koja je nametnula pandemija koronavirusa.


Tagovi

Svinjetina Piletina Cijene Tržište Uvoz Izvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]