Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 02.01.2017. 16:30

Otporni i neustrašivi kangali čuvari ovaca

Kangalski pas je jedan od najboljih čuvara kako vlasnika, tako i stada, a u isto vrijeme je pažljiv i nježan prema djeci, vrlo neovisan i zaštitnički nastrojen.

Foto: tunaolger/Pixabay, Video
  • 18.606
  • 1.281
  • 0

Veliki broj ljudi, posebno oni u planinskim predjelima, teškom mukom uspijevaju sačuvati stada ovaca zbog vukova koji se u potrazi za hranom spuštaju u sela i ubijajući stoku prave neprocjenjivu štetu proizvođačima mesa i vune.

Ukoliko se bavite stočarstvom i treba vam pomoć pri gonjenju stada i čuvanju stoke, od vukova i drugih divljih zvijeri, idealan čuvar za vas je neustrašivi turski kangal odnosno kangalski pas.

Zaštitnik ovaca

Od davnina njegova uloga bila je zaštita stada ovaca od napada divljih predatora u različitim vremenskim uvjetima. Danas se može naći u svim dijelovima Turske gdje se ljudi bave stočarstvom. Namjena mu je i dalje ostala ista, a pokazuje iste osobine kao i njegovi preci. Za njega kažu da je nacionalni pas Turske, a njegov lik se nalazi i na poštanskoj markici. Pripada vrlo velikoj pasmini pasa s masivnom građom, a izvorni kangalski može se naći samo u Sivas - Kangal regiji u istočnoj Turskoj. Čistokrvni kangali su čak i u Turskoj rijetkost, a mnogi ih svrstavaju u ugroženu vrstu.

Jako i snažno tijelo

Kangal je poznat i pod imenom Coban Kopegi, što ustvari opisuje i njegovu namjenu - gonjenje stoke i čuvara stada. Ime je dobio po jednoj vlastelinskoj obitelji koja je željela zbog prestiža napraviti psa impozantne veličine i odličnih osobina kvalitetnog pastirskog psa. Ovaj moćni čistokrvni ima vrlo jako i snažno tijelo i crnu masku po kojoj je dobio još jedno ime - Karabash, što u prijevodu znači "crna glava".

Ovčarski pas čuva stado od vukova - Kangal

Prepoznatljiv je po tamnim ušima, krzno varira od sivo smeđe do tamno sive boje. Kangal ima izraženu boju na grudima, a nekada svjetliju boju šapa koja se na izložbama nekada može priznati. Krzno im je gusto i glatko.

Osobine kangala

Kangalski pas je jedan od najboljih čuvara kako vlasnika, tako i stada, a u isto vrijeme je pažljiv i nježan prema djeci, vrlo neovisan i zaštitnički nastrojen. Ukoliko se na vrijeme dresira i odgaja, neće biti nezgodan prema posjetiteljima i strancima.

Međutim, treba napomenuti da kangal nije pogodan za vlasnike bez iskustva jer teško uči i tvrdoglav je zbog jako razvijene individualnosti. Inače, bez obzira na svoju tvrdoglavost vrlo je pouzdan i hrabar i odlično čuva ono što mu je povjereno, zbog čega ga u narodu od milja zovu anadolski lav. Praksa pokazuje da tri do četiri kangala mogu bez bilo kakvih problema čuvati stado od 500 ovaca.

Ako se isključivo koristi kao čuvar stada, sa stadom se mora upoznati još kao štene. Mladi kangal bi trebao provesti većinu svog vremena sa životinjama koje bi trebao čuvati i to od najranijih dana života. On može biti odlično društvo, ali to ne znači da je pas koji bi vam neprestano sjedio u krilu. Ova pasmina nije navikla na predgrađa i mala dvorišta, njemu je potreban prostor kako bi mogao izbaciti svu svoju energiju.

Karakteristike ovog psa čuvara

Visina odraslog mužjaka je oko 75 cm, a težina i do 60 kg. Ženka je znatno manja, i slabije građe. Obično okoti 5 do 10 štenadi po jednom okotu. Štenad ima težinu od oko 900 g, a poslije sedam tjedana mogu imati i 10 kilograma. Žive od 12-15 godina. Iako je ovaj pas veliki, nije težak pa mu to dozvoljava da razvije veliku brzinu pri trčanju, koja je i do 50 km/h. Krzno mu je dobar izolator, jer ima dva sloja dlake (dlaku i poddlaku), tako da može podnijeti i najviše i najniže vanjske temperature.

Video o ovom čistokrvnom psu čuvaru pogledajte ispod teksta.

Otporan na bolesti

Turski kangal je pas koji je vrlo otporan na tipične bolesti  njihovo zdravlje najviše ovisi o načinu i tipu hrane oko čega postoje različita mišljenja. Također, bit će zdraviji ako ga pravilno uzgajate i održavate njegovu higijenu.

Prehrana turskog kangala

Preporučuje se da prehrana turskog kangala ne bude jednolična i nikada potpuno umjetna, odnosno u granulama. Posebno nije dobro kada se pastirski psi hrane samo granuliranom hranom, bez obzira na to koliko na pakiranjima stoje natpisi da sadrži sve neophodne sastojke.

Tornjaci najbolji čuvari stada!

Njega i održavanje kangala

Zbog njihove mirne naravi, pasmina se počela uzgajati i izvan granica Turske, i to kao kućni ljubimac, i dobar i pouzdan čuvar kuće. Da bi ovaj pas bio kvalitetan čuvar i dobar kućni ljubimac, osim njegovog genetskog nasljeđa koje predstavlja vrlo dobru bazu, on mora proći i kroz neku dresuru kako bi prepoznavao neke opće naredbe i usvojio osnove kulture ponašanja ako ga čuvate u kući.

Dobra dresura učinit će da usvaja poželjne navike, i to usmenim naredbama, gestom ili nekim drugim signalom, kao što su mehanički podražaji, podražaji prehrane, zvučne naredbe i tako dalje. Budući da je poznat po jakom karakteru i po tome što je težak za dresuru, možda je najbolje povjeriti ga iskusnom dreseru.

Cijena turskog kangala

Vrlo je teško pronaći štence izvornog turskog kangala, pa čak i u samoj Turskoj. Morate se konzultirati sa stručnjacima koji ove pse dobro poznaju kako ne biste kupili standardnog kangala. Čak i kupovina u Turskoj može biti problematična. U oglasima domaćih oglašivača štenci e nude po cijeni od 300 do 600 eura.

Foto: tunaolger/Pixabay, Video: Documentary TV/You Tube


Tagovi

Turski kangal Pas Čuvar Vuk Šteta Stado Ovce Kangal Čuvar stada


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo