Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčije mlijeko
  • 12.11.2020. 13:20

Ovčije mlijeko zdravije, ali ipak slabo zastupljeno u ljudskoj ishrani

Ono sadrži dva puta veću količinu mliječne masti, bogatije je vitaminom C, proteinima i suvim materijama. Jedino je po sadržaju mliječnog šećera laktoze, izjednačeno sa kravljim. Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrijednost od svježeg mlijeka.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 907
  • 21
  • 0

Zbog posebne važnosti za ishranu, posljednjih godina ovčije mlijeko preporučuje se i od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Njihovi stručnjaci tvrde da se radi o najkvalitetnijoj vrsti, koje je iz neopravdanih razloga slabo zastupljeno u jelovniku savremenog čovjeka, navodi stručnjak za stočarstvo, savjetodavac Nenad Vujčić.

Za razliku od naše, stare civilizacije znale su da cijene ovaj proizvod, za koji se vjeruje da je spasao čovječanstvo. Postoje podaci da je korišteno još prije 8.000 godina, kao jedini izvor mliječnih bjelančevina. Sada je zastupljeno samo tri do pet odsto u odnosu na ostale vrste mlijeka.

Mlijeko ovaca i koza koje se hrane sijenom dobilo oznaku TSG

Posebno je zanimljivo da se u zemljama sa najrazvijenijim ovčarstvom - Australiji i na Novom Zelendu, ono uopšte ne proizvodi. Stanovništvu stoje na raspolaganju jedino uvozni delikatesni sirevi, koje koriste u malim količinama. Izuzetak su siromašne afričke i azijske zemlje, gdje je ovčije mlijeko veoma traženo. Kao i na mediteranskom području, u kojem su i najveći svjetski proizvođači ovčijih sireva. To su, prije svega, Turska, Francuska, Grčka, Italija i Španija.

Bez štetnih mikroorganizama

Smatra se da na kvalitet i zdravstvenu ispravnost mlijeka značajno utiču teški životni uslovi kojima su ovce prilagođene. Zahvaljujući posebno razvijenom imunom sistemu, mala je mogućnost da se u njemu nađu mikroorganizmi koji bi ugrozili zdravlje ljudi.

Inače, sadrži dva puta veću količinu mliječne masti, bogatije je vitaminom C, proteinima i suvim materijama. Jedino je po sadržaju mliječnog šećera laktoze, izjednačeno sa kravljim. Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrijednost od svježeg mlijeka. Posebno sirevi, koji se mogu koristiti kao izvanredna dijetetska hrana tokom liječenja želudačnih bolesti, dijabetesa i drugih. Dijebetičarima se preporučuje i kiselo mlijeko, jogurt, napici sa dodatkom voća, naglašava Vujčić.

Od njega se prave najkvalitetniji sirevi

Ovčije mlijeko je u tehnološkom smislu izvrsna sirovina jer sadrži visok procenat kazeina u odnosu na ostale bjelančevine. To znači da se od njega dobijaju najkvalitetniji sirevi. Među poznatim su rokfor, gorgonzola, kačkavalj, paški sir i drugi.

Enisa Burkić: Nema tajne u pravljenju Livanjskog sira, stvar je u tehnici, praksi i kvalitetnom mlijeku

Kako smo ranije pisali, sam proces pravljenja sira nije nikakva tajna. Stvar je u tehnici, praksi i kvalitetnom mlijeku. Nakon što se ovce pomuzu, mlijeko se nekoliko puta procijedi kroz sitna cjedila i krpe. Potom se zasiri i sipa u specijalne kalupe.

Pored plasmana jagnjećeg mesa, uzgoja ovaca za priplod, dodatnu zaradu mogao bi donijeti ovčiji sir i kajmak, koji je, relativno malo zastupljen u ishrani. Ipak, izvjestan broj proizvođača bavi se proizvodnjom i distribucijom ovog sira, koji dobijaju od mlijeka mahom sjeničkih rasa.


Tagovi

Ovčije mlijeko Ovčiji sir Kajmak Sjeničke ovce Uzgoj ovaca Kačkavalj Specijalni kalupi Paški sir Mliječne masti


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]