Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trihineloza
  • 06.12.2013. 08:27

Ove sezone niti jedan pozitivan slučaj

Posljednjih godina trihineloza na istoku Hrvatske je gotovo iskorjenjena, a od početka ove sezone nije zabilježen niti jedan pozitivan slučaj.

  • 469
  • 65
  • 0

Trihineloza pripada zaraznim bolestima koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Iako trihinelu pronalazimo u mnogim divljim mesojedima i svejedima, za čovjeka je najvažnija karika u prijenosu bolesti domaća svinja. Svinja se može zaraziti jedući različite vrste zaraženih divljih životinja (pa čak i ostatke zaraženog svinjskog mesa u klaonicama), a čovjek se zarazi jedući nedovoljno smrznuto ili pečeno zaraženo svinjsko meso (osobito šunku, kobasice i kulen).

U Slavoniji se o toj opasnoj bolesti ponajviše govori upravo u ovo doba godine, kada se u brojnim dvorištima obavljaju svinjokolje. Međutim, u seoskim dvorištima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, trihineloza je gotovo pa iskorijenjena zahvaljujući višegodišnjim aktivnostima veterinarske struke, inspekcijske službe i obaveznom pregledu svih zaklanih i odstrijeljenih svinja te neškodljivom uklanjanju konfiskata zaraženih životinja.

"Do 2005. godine gotovo niti jedna godina nije prošla, a da na području Vukovarsko-srijemske županije nismo imali oboljelih osoba od trihineloze. Dakle, svake godine smo imali bar jednu epidemiju sa više oboljelih, a bilo je godina i sa više desetaka oboljelih", kaže ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić navodeći kako je posljednjih godina trihineloza na istoku Hrvatske gotovo iskorijenjena, a od početka ove sezone nije zabilježen niti jedan pozitivan slučaj.

Prema njezinim riječima, suzbijanje trihineloze na ovim našim područjima jedno je do najvećih dostignuća u suzbijanju zaraznih bolesti u novijoj povijesti. "Nemojmo jedno tako dostignuće dovesti u pitanje našim neodgovorenim ponašanjem", poručuje ta stručnjakinja. Stoga stoji i dalje preporuka svima onima koji obavljaju svinjokolje u domaćinstvima za vlastite potrebe da meso svinja obavezno odnesu na pregled. To je zakonska obveza, ali i najbolja prevencija bolesti.

Prema podacima vukovarsko-srijemskog Upravnog odjela za poljoprivredu, u 2012. godini pregledana su 75.562 uzorka kod fizičkih osoba i 9.445 uzoraka u klaonicama, odnosno ukupno 86.007 uzoraka svinja zaklanih na području Vukovarsko-srijemske županije, od kojih je pozitivno bilo 9 uzoraka na 6 lokacija. Valja istaknuti kako ni u 2012. godini nije bilo zaraze trihinelom na području Vukovarsko-srijemske županije. Inače, najveći broj oboljelih u toj županiji bilježi se 1998. godine kada je u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo ukupno 345 osoba, a od toga u samo jednoj epidemiji je oboljelo 198 osoba.


Tagovi

Trihineloza Bolest Svinje Zaraza Svinjokolja Oboljeli Trihinela Suzbijanje Prevencija Meso Pregled Kata Krešić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]