Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmiva
  • 16.11.2020. 07:30

Pad proizvodnje krmnih smjesa u EU za 2,2% - uzrok manja potražnja za mesom?

Zbog manje potražnje za skupljim odrescima i mliječnim proizvoda, stočari su smanjili upotrebu krmnih smjesa kako bi reducirali proizvodnju mlijeka, ali i usporili rast i debljanje životinja. Očekuje se da će njihova proizvodnja iznositi 161,4 milijuna tona.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 190
  • 41
  • 0

Zbog širenja životinjskih bolesti, koronavirusa i promjena u potražnji za životinjskim proizvodima, ove će se godine prema Europskoj federaciji proizvođača stočne hrane (FEFAC) smanjiti proizvodnja krmnih smjesa u Europskoj uniji, i to za 2,2%.

Očekuje se da će iznositi 161,4 milijuna tona, a smanjuje se za sve kategorije životinja.

Smanjili upotrebu krmiva zbog pada potražnje

Proizvodnja krmnih smjesa za goveda smanjila se za 2,9%. To je sektor na kojega su najviše utjecale pandemijske mjere, posebno zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Zbog manje potražnje za skupljim odrescima mesa i mliječnim produktima, stočari su smanjili upotrebu krmiva kako bi reducirali eksploataciju mlijeka, ali i usporili rast i debljanje životinja.

Smanjuju broj stoke zbog nedostatka vode i krmiva

Međutim, to je djelomično nadoknađeno povećanom potražnjom u istočnoj Europi, gdje je zbog suše bilo manje hrane za životinje.

Kada je riječ o svinjama, smanjit će se za 1,1%, a glavni razlog je širenje afričke svinjske kuge što je dovelo do kineske zabrane uvoza svinjetine iz Njemačke. Španjolska može popuniti tu izvoznu prazninu, ali tek djelomično zbog ograničenih kapaciteta.

Smanjuje se i proizvodnja hrane za perad

Uzgajivači svinja predviđaju smanjenu potražnju za svinjskim mesom, što će dovesti do većih zaliha te rezultirati manjom potražnjom hrane za te životinje.

Nakon godina rasta, proizvodnja hrane za perad smanjit će se ove godine za 2,7%, a kako prenosi allaboutfeed, i ovdje ulogu igra koronavirus jer su peradari smanjili uzgoj zbog lockdowna.

U ljetnim mjesecima došlo je pak do određenog oporavka, ali krajem godine očekuje se daljnji pad, posebno u Rumunjskoj, Irskoj i Španjolskoj. Također širenje ptičje gripe u nekim zemljama kočit će oporavak.

Ptičja gripa hara svijetom - izbila u 15 država, a najviše pogođena Mađarska

Podsjećamo, ovaj je virus pronađen u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj te Danskoj. Shodno tome, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede pozvali su na pojačavanje mjera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se države zaštitile od mogućih novih izbijanja bolesti.

Prema navodima FEFAC-a, proizvodnja hrane za perad mogla bi izgubiti poziciju najvećeg segmenta u europskoj proizvodnji krmnih smjesa. Tako će ona svinjske hrane prvi put nakon više od deset godina zauzeti prvo mjesto.


Tagovi

Krmiva Hrana za životinje Hranidba Krmne smjese Proizvodnja Koronavirus Lockdown


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P