Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna staja
  • 02.02.2021. 07:30

Pametna staja: Prima do 80 posto više sunčeve energije

U Estoniji su osmislili pametnu staju koja maksimalno iskorištava sunčevu energiju, sustav je termo reguliran, omogućuje sterilizaciju, filtrira zrak i štedi potrošnju električne energije.

Foto: Bigstock/mulderphoto
  • 479
  • 38
  • 0

U područjima s hladnijom klimom, telad koja se odvaja od majke raste sporije zato što velik udio hrane koju unose prvenstveno koriste za kontrolu tjelesne topline. Stoga su se estonski znanstvenici, studenti i stručnjaci za ekološki uzgoj udružili kako bi pronašli rješenje za taj problem, piše Napi.hu.

Koristeći modernu tehnologiju, konstruirali su pametnu staju za stoku koja koristi energetski učinkovit i ekonomičan mehatronički sustav. Nakon značajnih ulaganja, ispitivanja i simulacija došli su do realizacije "Tark Lauta".

Riječ je o inovativnom konceptu rješenja za smještaj stoke koji maksimalno koristi sunčevu energiju. Naime, on može apsorbirati do 80 posto više sunčevih zraka, što osigurava više svjetlosti kako bi se spriječilo da životinje razvijaju kožne bolesti i metaboličke poremećaje. Također, sustav učinkovito cirkulira zrak kako bi se spriječila kondenzacija i vlaga koje potiču širenje patogena. 

Osim toga, može povisiti temperaturu iznad 60°C što omogućuje sterilizaciju nakon pražnjenja zgrade jer visoka temperatura u kombinaciji s UV svjetlom učinkovito uništava patogene. Nadalje, zrak je uvijek svjež, a ventilacija dolazi s jedinicom za rekuperaciju topline i jamči optimalnu mikroklimu za držanje stoke tijekom cijele zime.

Zimi u staji od 500 četvornih metara drži životinje na dovoljno toplom i osvjetljenom, a troši 700 kilovat sati energije, što je oko 70 eura mjesečno. Ljeti se u toj prostoriji može osušiti 100 tona sijena i to u roku od 48 sati koristeći 200 kilovat sati energije.

Ima li on smisla kod nas?

Tark Laut je dobio veliku pozornost u poljoprivrednom sektoru u svijetu. Međutim, klima nordijskih i općenito sjevernijih zemalja se razlikuje od naše gdje nisu potrebna ovakva rješenja. 

Dokazano je da je optimalni raspon temperature za goveda od 0° C do 15° C, iako one i do -10° C ne utječu značajno na proizvodnju kod mliječnih krava. Uzimajući u obzir našu klimu reklo bi se da se idealno uklapamo u odgovarajući temperaturni raspon, pa ovim životinjama nikada nije hladno, a hladnoća ne utječe na proizvodnju.

Zaštita goveda na farmama u zimskim uvjetima

No, našim stočarima probleme može stvoriti vlaga, posebno kada dolazi sa strujanjem hladnog vjetra ili propuha. Iz tog je razloga zimi potrebno osigurati suh prostor, ležište te krmni stol sa što manjim postotkom vlage, bez koje goveda dobro podnose "minuse".

Kada je riječ o visokim, točnije onim iznad 30°C, krave to doživljavaju kao veliki stres. Kod muznih, ali i onih s teladi može dovesti do manjeg uzimanja hrane, pijenja više vode te opadanja proizvodnje mlijeka koja se tijekom ljeta može smanjiti za čak 50 posto.


Tagovi

Pametna staja Ušteda Krave Sunčeva energija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]