Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Matijašević
  • 09.11.2017. 07:30

Par krava pomuzem samo radi mljekomata

Svo stado je prebacio u svojevrsni sistem krava-tele, s tim što telad prodaje u starosti od 15 dana a krave zasuši i drži stalno na paši. Razlog napuštanja proizvodnje mlijeka je niska cijena i uvoz jeftinog trajnog mlijeka.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 4.230
  • 357
  • 0

Mljekomat u Vukovaru. Ohlađeno mlijeko s hrvatske farme. Nalazimo broj telefona i reklamu na mljekomatu i to nam je putokaz da odemo do mjesta gdje nastaje to mlijeko. Put nas vodi u Bogdanovce, nekoliko kilometara udaljenim od Vukovara. Stižemo u centru sela do Tomislava Matijaševića s kojim idemo na njegovu farmu tik do sela.

Ima električnog pastira i trenutno 18 krava i jednog bika u slobodnom držanju na toj lokaciji. Gotovo da se radi o sustavu krava-tele jer je to mu je bilo neizbježno.

"Uz ovakvu cijenu mlijeka jednostavno sam morao prijeći na taj sistem", kaže Tomislav Matijašević, poljoprivrednik iz Bogdanovaca kojemu je ostala i dalje štala za muzne krave i još jedna nedovršena.

Okrenuli su se sustavu krava-tele, a imaju i jednog bika

"Ostavio sam četiri do šest krava na mužnji radi mljekomata koji imam na tržnici u Vukovaru. U vrijeme dok smo se bavili isključivo proizvodnjom mlijeka i držali krave u tu svrhu, mlijeka smo imali šest do 6,5 tisuća litara po kravi što je za simentalca dobar rezultat. Nismo se mogli pokrivati tom proizvodnjom a u koperantskom odnosu radili smo za Vindiju. Sada predaje mlijeka više nema, a što ostane na mljekomatu ide u proizvodnju sira", priča Matijašević pokazujući nam imanje.

Prodaja mlijeka drastično pala

U mljekomat se svaki dan vozi svježe mlijeko. Ima dva mljekomata, ali jedan je izvan funkcije jer onaj u Borovu nije bio isplativ. U početku se u Vukovaru prodavalo na mljekomatu i 120 litara mlijeka dnevno a kapacitet mu je 200 litara.

"Sada je prodaja drastično pala kako je embargo s Rusijom na snazi jer je došlo na naše tržište i u trgovine trajno mlijeko po cijeni od nekih tri kune i nitko nije htio kupovati naše mlijeko za pet kuna. Jer mora doći svako jutro po njega, mora prokuhati, pa onda i oprati bocu i slično. I mnogima smrdi domaće mlijeko jer ne znaju što je prirodno i domaće. Neki i ne žele kupiti mlijeko od farmera iz našeg sela. Današnje generacije su se othranile na tetrapaku i teško se mijenja ta navika", kaže nam.

Matijašević radi trenutno 120 jutara zemlje, od toga svojih 85. Za ovu proizvodnju i držanje 40 krava dovoljno je isto toliko jutara. Ističe i da u ovom sistemu ne trebaju više veliku količinu hrane. Sada dobivaju sijeno, malo šrota i silažu cijele stabljike i zrna kukuruza, a ljeti kada su na pašnjaku samo malo šrota uz pašu. No, dovoljna je bila često i samo ispaša.

Prodaja teladi ide dobro

"Najvažnije je da se telići mogu prodati bez problema. U starosti od 15 dana ih prodajem po cijeni od dvije do dvije i pol tisuće kuna. Telića pasmine simentalca nema dovoljno i uvijek je potražnja za njima dobra", navodi dodajući da se tržnica seli što mu stvara dodatan problem.

Obitelj Matijašević obrađuje i 120 jutara zemlje

"Ne mogu svoj mljekomat prenijeti jer istovremeno moram prenijeti, a to ne mogu, i priključak za struju, odnosno sat. A mao sam problema i kod postavljanja. Nisam se mogao nigdje priključiti već je HEP tražio, i dobio, 12 tisuća kuna za priključak. Aparat je koštao 11 tisuća eura. No, sada da ga prebacim moram uzeti novi priključak a ovaj propada. Moj mljekomat je vanjski tip, i podnosi i ljeto i zimu. Mnimalno bi trebalo imati prodaju 100 litara mlijeka dnevno da bi se isplatilo držati mljekomat", kaže Matijašević koji na svom imanju radi zajedno sa suprugom i djecom. Svi su na imanju i nitko nije zaposlen nigdje dalje.

Foto: Damir Rukovanjski


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tomislav Matijašević OPG Bogdanovci Mljekomat Vukovar Mlijeko Silaža Paša Simentalac


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]