Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sumbolična sredstva
  • 13.04.2022. 16:00

Peradari nezadovoljni programom poticaja - ovo je kozmetička podrška

Napominju i da poskupljenje piletine na tržištu, ne povećava dobit proizvođača, niti organizatora tova. Naprotiv, cijenu finalnog proizvoda diktira cijena sirovine

Foto: Depositphotos/pxhidalgo
  • 110
  • 30
  • 0

U ovogodišnji program poticaja na nivou Federacije BiH, uvrštena je i peradarska proizvodnja, što ranije nije bio slučaj. Iz agrarnog budžeta je za ovaj sektor namijenjeno 1.465.000 KM. Međutim, iz Udruženja peradara FBiH uz zahvalnost ističu i da sredstva nisu dovoljna.

Oni navode kako je Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, pokazalo sluh za probleme egzistencijalne prirode, koji potresaju bosanskohercegovačko peradarstvo, kao i tržište bijelim mesom, al i kako su dužni upozoriti da je riječ o kozmetičkoj podršci.

"Primjera radi, za brojlersku proizvodnju, predviđeni budžet iznosi 1 milion KM. Uzmemo li u obzir da se u FBiH, na godišnjem nivou, proizvede cca 20 miliona brojlera, dolazimo do podatka da je predviđeni budžet nedostatan i da bi se morao udvostručiti da bi se ispoštovala programska dimenzija od 0,1 KM/kljun", pojašnjavaju peradari.

Kozmetička podrška

Svaki drugi rasplet, kako ističu, podrazumijeva limit poticajnih sredstava po pravnom subjektu na simboličnu visinu sredstava, što za velike proizvođače predstavlja kozmetičku, a ne stratešku podršku.

Kako će biti podijeljeni federalni poticaji za 2022. - ko će dobiti najviše?

"Jedan utovljeni brojler konzumira, u prosjeku, 4 kg stočne hrane tokom intenzivnoga tova i s obzirom na naglouzlazni trend rasta cijena žitarica, kao i projekcije cijene za naredne mjesece... do trenutka stavljanja dotičnih novčanih sredstava u funkciju, cijena stočne će narasti za više od 0,01 KM po kilogramu, što poskupljuje proizvodnju za više od 0,05 KM po kljunu", ističu iz Udruženja peradara FBiH.

Odgovor na krizu

Navode i kako se takvim raspletom, predviđeni million maraka sredstava se "brzo istopi" te da je identičan scenarij je i s proizvodnjom 18-sedmičnih pilenki, kao i s roditeljskim jatima, teške i lake roditeljske linije. Dakle, rezultat je u konačnici isti. Proizvođači su u problemu egzistencijalnog razmjera, a potrošači su suočeni s cijenama koje nisu dugoročno održive.

"Pozivamo resorno ministarstvo i ministra Šemsudina Dedića na dodatne konsultacije i detaljniju analizu ovoga problema, kako bismo došli do strateškoga odgovora na krizu u kojoj se nalazimo", stoji u njihovoj objavi.

Napominju i da poskupljenje piletine na tržištu, ne povećava dobit proizvođača, niti organizatora tova. Naprotiv, cijenu finalnog proizvoda diktira cijena sirovine, u ovom slučaju žitarica, koja je porasla za 100 posto.


Tagovi

Peradari Poticaji Piletina Cijene kukuruza Udruženje peradara FBiH Brojler


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...