Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara receptura
  • 14.07.2019. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosanski Petrovac

Petrovački sir prikupljaju od domaćina i predstavljaju na sajmovima

Ono po čemu su Petrovčani prepoznatljivi jeste po proizvodnji sira base za koju kažu da se pravi na još samo dvije lokacije u svijetu – u Lici i na Kavkazu. Svjesni da sela polako odumiru, te da sa njima odumire i tradicija, te stari autohtoni proizvodi, Petrovčani ih na razne načine pokušavaju sačuvati od zaborava.

Foto: Snježana Karić
  • 638
  • 159
  • 0

Tradicija proizvodnje sireva u Bosanskom Petrovcu postoji već vijekovima. Iako svaka porodica ima svoj recept, svi će vam odreda reći da tajna nije u njemu, već u kvalitetnom mlijeku koje se dobiva zahvaljujući prirodnim ispašama.

Ono po čemu su Petrovčani prepoznatljivi jeste po proizvodnji sira base za koju kažu da se pravi na još samo dvije lokacije u svijetu – u Lici i na Kavkazu.

Opstanak tradicije

Svjesni da sela polako odumiru, te da sa njima odumire i tradicija, te stari autohtoni proizvodi, Petrovčani ih na razne načine pokušavaju sačuvati od zaborava.

Kako bi tradicija pravljenja sira opstala, ali i da bi petrovački proizvodi našli put do gurmana širom Bosne i Hrecegovine, među ostalim, brine se i porodica Mandić iz Banjaluke.

Ova porodica već godinama prikuplja sireve od malobrojnih domaćina u selima na čitavom području opštine Bosanski Petrovac, a potom ih predstavljaju na sajmovima širom BiH.

Na sajmovima nude nekoliko vrsta sireva

U razgovoru za Agroklub, Marko Mandić nam objašnjava da su na ovaj način željeli da podstaknu ruralni razvoj petrovačkog kraja za koji ga vežu porodični korijeni, ali i da istovremeno spase ove vrhunske sireve od zaborava.

"Taj kraj je poznat po proizvodnji klasičnih sušenih tvrdih sireva, kajmaka, te base i sirca. Tvrdi sir se i dalje pravi na starinski način u drvenim tvorilima. Sir se radi sa sirćetom, sirćetnom kiselinom i stoji u tvorilima 24 sata, nakon čega ide na sušenje", pojašnjava nam Marko.

Eliksir za dugovječnost

On ističe da sireve otkupljuju od malih proizvođača, koji imaju tri do četiri grla stoke ili manje. Na taj način Mandići podstiču proizvodnju sireva, te pomažu domaćinima da nešto zarade i ostanu na svojim ognjištima.

Marko ističe da su petrovački sirevi poznati po svojom kvalitetu, te da su njegovi preci, zahvaljujući njima živjeli i preko sto godina.

"U šali kažemo da su sirevi eliksir za dugovječnost. Moji preci koji su se hranili ovim sirevima doživjeli su i do 86 godina braka. Redovno su ih jeli i bili ne samo zdravi, već i dugovječni. Iz tog razloga ih i mi preporučujemo za dugovječnost", kaže nam Marko.

On ističe da su Petrovčani, isto kao i Kuprešani, ponosni na svoje sireve, a kako i ne bi kada znaju da nastaje od mlijeka koje se dobija ispašom od 20 do 60 ljekovitih biljki. Mlijeko dolazi sa nadmorske visine od 950 do 1200 metara zbog čega je gusto i upravo zato se od njega dobija kvalitetna basa.

Kvalitetno i ukusno

"Mlijeko se cijedi kroz gaze i ono što ostane je basa. Zato je bitno da je mlijeko gusto", pojašnjava nam Marko postupak dobijanja base.

Ističe da u ponudi imaju nekoliko vrsta sireva, među kojima izdvaja začinski sa ljutom papričicom, biberom i bijelim lukom. Naš sagovornik ističe da su sirevi traženi, kako u Banjaluci, tako i u Sarajevu, Mostaru, Gradačcu i drugim mjestima širom BiH.

Najviše ga je iznenadila potražnja za petrovačkim sirevima u Hercegovini s obzirom na to da je taj kraj poznat po svojim kvalitetnim sirevima. "Međutim, petrovački sir je prirastao za srce i tamošnjim kupcima. To je pokazatelj njegove kvalitete i vrhunskog ukusa", poručuje Marko.


Fotoprilog


Tagovi

Marko Mandić Sirevi Basa Bosanski Petrovac Začinski sirevi Stočarstvo Tradicija Petrovačka basa


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]