Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi trend u govedarstvu
  • 22.07.2018. 10:00

Pijesak umjesto slame - prostirka za krave

U najbogatijim i najrazvijenijim zemljama svijeta slamu kao prostirku za krave sve više zamjenjuje pijesak. Prema dostupnim informacijama, navodno, preko 50% farmi u Sjedinjenim Američkim Državama koristi pijesak umjesto slame za prostirku. Šta kažu naši stručnjaci?

Foto: Biljana Nenković
  • 1.344
  • 69
  • 0

Slama je dugo bila jedina prostirka za muzne krave. Pokazala se kao odlično rješenje. A dobro rješenje teško je zameniti boljim.  Međutim, broj krava muzara se u svijetu povećava, a poljoprivrednici nisu uvijek i samo ratari, koji će sa svojih njiva obezbijediti dovoljne količine slame za cijelu godinu. Goran Joksić, savetnik za stočarstvo kaže da se u novije vrijeme pojavila ideja da bi pijesak mogao biti odlično rješenje za prostirku.

Pijesak upija amonijak - čisti se vodom

"Pijesak se pokazao kao veoma dobar upijač amonijaka što odlično poboljšava mikroklimu u stajama. Drugo, to je materijal koji se može koristiti znatno duže od slame. Naime, pijesak se ne mora mijenjati svakodnevno kao slama. Naprotiv, može se upotrebljavati neograničeno. Dovoljno je očistiti pijesak, odnosno sprati ga vodom. Kada se poslije nekoliko sati pijesak osuši ponovo se vraća na ležište. Praktično, gubici pijeska su minimalni", objašnjava Joksić.

U štalama nagib od 2%

Ova vrsta prostirke zahtijeva nešto drugačiju gradnju. Kada se zida objekat mora se računati na to da nagib poda treba biti oko 2%. "Potrebno je oko 25 centimetara sloja pijeska. Prostire se po cijeloj površini ležišta  i dovoljno je čistiti ga jednom sedmično. U Americi se pijesak kao prostirka koristi na oko 50% farmi i pokazao se kao odlično rješenje. Krave rado leže na njemu. Iako je upotreba prostirke od pijeska u samom začetku, ovo će  u budućnosti biti jedna od primarnih vidova prostirke u mliječnom govedarstvu i u slobodnom i u vezanom sistemu držanja krava", dodaje Goran Joksić.

Prostirke od gume neudobne kravama

Količina pšenične slame je godinama ograničena, a ječmena i ražena slama su neudobne za vime, kao i sjeckana šašina. Stočari su pokušavali sa kratkim ležištima, pa zatim sa prostirkama od gume. Zatim su isprobavali razne modifikacije od gume, kao što su dušeci punjeni vodom, zrakom ili vakumom. Ali sve to nije bilo dovoljno dobro i nije odgovaralo kravama kojima je slama ipak bila najudobnija.


Tagovi

Prostirka Slama Mliječno govedarstvo Muzne krave Pijesak Amonijak Staja


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]