Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Nikica Žampera
  • 12.02.2019. 11:35
  • Zadarska, Žman, Dugi otok

Počeli su s 10 koza, sad OPG Žampera proizvede 3.000 kolutova sira godišnje

Nikica i Katica Žempera prije četvrt stoljeća na rodnom su se Dugom otoku počeli baviti kozarstvom, a danas imaju i svoju siranu u kojoj svaki tjedan proizvedu po 35 koluta sireva. Uz sir, imaju svježe kozje mlijeko, povrće iz ekološkog uzgoja te vrhunsko maslinovo ulje, jer upravo su ovi supružnici i prvi proizvođači ekološkog maslinovog ulja u Hrvatskoj.

Foto: arhiva obitelji Žampera
  • 2.366
  • 784
  • 3

Nikica i Katica Žempera nikada nisu živjeli na kopnu. Prije četvrt stoljeća, na rodnom su se Dugom otoku počeli baviti kozarstvom, a danas tamo imaju i svoju siranu u kojoj svaki tjedan proizvedu po 35 koluta sireva. Uz sir, turistima i putnicima namjernicima rado ponude i svježe kozje mlijeko, povrće iz ekološkog uzgoja te vrhunsko maslinovo ulje, jer upravo su ovi supružnici s Dugog otoka i prvi proizvođači ekološkog maslinovog ulja u Hrvatskoj.

"Moja supruga Katica (47) i ja nikada nismo napustili naš Dugi otok, na kojem smo oboje rođeni, i nikada nismo živjeli na kopnu. Upravo ovdje, u našem malom selu Žmanu, u kojem živi još samo 160 stanovnika, pokrenuli smo posao od koga živi cijela naša obitelj. Počeli smo sa samo 10 koza, a danas ih imamo više od stotinu. Njihovo mlijeko prerađujemo u vlastitoj sirani te godišnje proizvodimo oko 3.000 kolutova sira“, kaže nam 53-godišnji Nikica Žampera. 

Prije no što je "uplovio“ u kozarstvo, radio je na ribarskom brodu, dok je njegova supruga Katica, po zanimanju laborantica, bila nezaposlena. Budući da na rijetko naseljenom otoku nema posla, odlučili su sudbinu uzeti u svoje ruke. Kako su oboje iz obitelji poljoprivrednika, njihov izbor bilo je uzgoj koza i proizvodnja mlijeka i sireva.

Počeli su s 10 koza, a danas imaju i vlastitu siranu

"Prošle su 24 godine od kako smo, u Istri, kupili svojih prvih 10 koza. Zahvaljujući potomstvu tih prvih stanara naše male štale, naše se stado povećavalo te se do danas udeseterostručilo. Trenutno imamo 106 koza koje su tijekom cijele godine na slobodnoj ispaši te u netaknutoj prirodi otoka, brste najkvalitetnije biljke. Prije 15 godina u potpunosti smo prešli na ekološku proizvodnju te je i prehrana naših koza u zatvorenom u skladu s ekološkim principima.

Vrijedni supružnici Katica i Nikica Žampera

Prije 12 godina smo napravili siranu za preradu vlastitog mlijeka u kojoj smo zaposlili jednu djelatnicu, dok na gospodarstvu, uz suprugu i mene, rade još kći i zet te povremeno i naši sinovi“, kaže nam jedan od rijetkih preostalih stanovnika prekrasnog Dugog otoka čije se stanovništvo, od davnina, bavilo poljoprivredom.

Na žalost, upozorava naš sugovornik, i ta se tradicija gasi te se danas još samo desetak ljudi na otoku bavi poljoprivredom, uglavnom maslinarstvom i vinogradarstvom. U kozarstvu, baš kao i u drugim granama poljoprivrede, problema ima, no vlasnik sirane kaže da se svi oni uglavnom rješavaju u hodu. Ipak, najviše ga muči prespora papirologija koja nerijetko koči u poslovanju.

"Ulaganja su u ovom poslu konstantna, stoga pazimo na svaku kunu kako bismo što veći dio zarade mogli ponovo uložiti u posao. Pri opremanju sirane svojevremeno smo dobili i nešto novaca od države za kupnju opreme, a prošlog proljeća smo se, prijavili na podmjere 6.1. i 6.2. te uskoro očekujemo odgovor. Željeli smo se također prijaviti i na podmjeru 4.1., ali zbog nedovršenog prostornog plana u tome nismo uspjeli. Nama poljoprivrednicima uvelike bi se olakšalo poslovanje kada bi se papirologija konačno ubrzala", kaže Nikica Žampera.

Ističe kako u sadašnjim uvjetima ne planiraju daljnje širenje posla, jer su  fokusirani na usavršavanje ovoga što su već stvorili.

Posebna atrakcija je sir koji zrije u maslinovom ulju

"Trenutno, u našoj sirani, po tradicionalnoj recepturi, proizvodimo kuhani kozji sir, polutvrdi kozji sir iz pasteriziranog mlijeka, Žmanski, polutvrdi kozji sir od sirovog kozjeg mlijeka čije zrenja traje minimalno 100 dana. Naš kozji sir obogaćen je raznim začinskim travama koje uzgajamo na imanju. Osim toga imamo i sir u staklenkama star godinu dana koji zrije u maslinovom ulju, s dodatkom kadulje, komorača i majčine dušice, a tu je i kombinacija s bosiljkom i finim češnjakom. Tjedno proizvedemo oko 35 koluta sira, odnosno godišnje oko 3.000 koluta “, kaže vlasnik OPG-a. 

Sav sir koji proizvedu prodaju na kućnom pragu te na sajmovima koje posjećuju nekoliko puta godišnje, a kako se dobar glas daleko čuje po njihov sir kupci dolaze čak i brodom. s udaljenih otoka.

"Kroz godine rada uspjeli smo formirati mrežu svojih stalnih kupaca koji nam se svake godine vraćaju na otok, no svake godine u naše malo misto dolaze i novi posjetitelji, a mnogi od njih, nakon što probaju naše sireve, postaju naši kupci. Svoj sir šaljemo na njihove adrese, širom Hrvatske, no među kupcima su i brojni strani turisti te nakon ljetovanja na našem otoku i od njih zaprimamo narudžbe te šaljemo naše sireve na adrese širom svijeta. Ljeti nam kupci dolaze i brodovima s udaljenih otoka, samo kako bi kupili naš sir“, kažu Katica i Nikica Žampera.

Proizvođači ekološkog maslinovog ulja 

"Na našem gospodarstvu je i maslinik s tristotinjak stabala maslina. Da bismo sačuvali izvornu kvalitetu ploda, masline beremo isključivo ručno, te ih odmah nakon branja odnosimo u uljaru. Osim što od naših maslina proizvodimo hladno prešano ekstradjevičansko maslinovo ulje, jedan manji dio i konzerviramo u slanoj otopini, jer su sjajan dodatak uz kozji sir. Naše maslinovo ulje spajamo i s gospinom travom, u crveni eliksir čija su ljekovita svojstva nadaleko poznata.

Vrhunski sir obitelji koja proizvodi i ekološko maslinovo ulje

Turisti koji navrate rado kupuju i svježe kozje mlijeko te krumpir, rajčicu, krastavce i ostalo povrće iz našeg ekološkog uzgoja“, kažu vrijedni supružnici, vidno zadovoljni jer na otoku svojih predaka, koji su mnogi napustili, njihova obitelj i dalje uspijeva živjeti od vlastitog rada na svom idiličnom gospodarstvu. 


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Nikica Žampera Kozarstvo Kozje mlijeko Kozji sir Maslinovo ulje Dugi otok Sirana


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]