Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vanredne mjere
  • 06.09.2021. 14:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Podrška: Dodatnih 90.000 KM za visočke proizvođače mlijeka

Ova godina izuzetno je specifična za visočke poljoprivrednike. Prvo je kasnila sjetva silažnog kukuruza, zatim pojava suše u periodu njegovog porasta, nezapamćeno nevrijeme praćeno ledom pa onda ponovo suša u osmom mjesecu rezultirali su izuzetno smanjenim prinosima.

Foto: Emir Džafić/Vi-Milk
  • 350
  • 85
  • 0

Stočarski uzgoj prati i proizvodnja silažnog kukuruza, koji je osnova zimske ishrane u proizvodnji mlijeka. Iako poljoprivrednici pravilno urade sve agrotehničke mjere pripreme zemljišta i obave sjetvu to ipak nije garant uspjeha.

Na žalost postoje faktori na koje ne mogu djelovati, a to su vremenski uvjeti. Ova godina izuzetno je specifična za visočke poljoprivrednike. Prvo je kasnila sjetva silažnog kukuruza, zatim pojava suše u periodu njegovog porasta, nezapamćeno nevrijeme praćeno ledom pa onda ponovo suša u osmom mjesecu rezultirali su izuzetno smanjenim prinosima te žitarice, a pored toga mnoge površine su uništene pred naletom divljih svinja.

Ovakvim urodom i sa nedovoljno nerazvijenim klipovima, upitna je priprema silaže - zimske komponente obroka, a nabavka dodatnih količina stočne hrane znatno poskupljuje proizvodnju mlijeka. Pomoć u ovako nezavidnoj situaciji ovdašnji farmeri preko Udruženja "Vi-Milk" potražili su u Gradskoj Upravi, gdje nisu izostale vandredne mjere potpore.

Led i suša značajno smanjili prinose !

Kako bi ublažili poslijedice lošijeg prinosa silažnog kukuruza, a sve u svrhu očuvanja preko 70 registrovanih farmi (obrta) za proizvodnju i preradu mlijeka na teritoriji Grada Visoko, osigurana su sredstva u visini od 90.000 KM koja su namijenjena poljoprivrednicima za mjesec juni, juli i august tekuće godine. Već za šesti i sedmi mjesec ukupno je isplaćeno 58.475 KM, a dostava zahtjeva za mjesec august traje do 15. septembra i na raspolaganju za podršku je 31.524 KM. 

Proizvođači svježeg kravljeg mlijeka dobili su poticaj od 0,11 KM po litru dok je podrška za prerađivače iznosila 0,055 KM po litru mlijeka, a obračunate su mjesečne proizvedene količine. 

Na koje datume u 2021. poljoprivrednici trebaju obratiti pažnju?

"Ovo je jedna pozitivna priča, o saradnji visočkih farmera i nadležnih vlasti koje su prepoznale značaj razvoja obrtništva i farmi za proizvodnju mlijeka, te pritekle u pomoć uzgajivačima da prevaziđu postojeću situaciju lošeg ureda i izuzetno visokih cijena stočne hrane", ističe predsjednik Udruženja "Vi-Milk", iz Visokog, Emir Džafić, koje je i bio spona, poveznica sa Gradskom upravom u donošenju odluke o vandrednoj podršci mljekarima.

Iz udruženja ne kriju zadovoljstvo, naročito kako je ovo danas jedan od rijetkih primjera djelovanja na lokalnom nivou s ciljem da se toj vrsti obrtnika pomogne i olakša funkcionisanje u trenucima kada je i sam njihov opstanak došao pod znak pitanja.

Priprema silaže u punom jeku

Ono što krasi ove proizvođače je zajedništvo u poslu kojeg obavljaju. U jeku pripreme silaže nerijetko se odazivaju jedni drugima u pomoć u takozvanim akcijama. Možda su izostali kvalitetni urodi, međutim nije izostala uzajamna ljudska pomoć. Izuzetno je bitno u narednom periodu adekvatno spremiti silažu, obzirom da su sve komponente obroka, odnosno cjelokupna stočna hrana enormno poskupili.

Uz pomoć lokalnih vlasti i redovnih poticaja sa kantonalnog i federalnog nivoa, 2021. godina će se prevazići u nadi da će iduće sezone vremenski uvjeti ići na ruku farmerima.

Sektor mljekarstva je izuzetno pogođen poslijedicama COVID-19 pandemije, gdje su svi proizvodni reporomaterijali poskupili, stočna hraniva postala luksuz, a otkupna cijena mlijeka ostala na minimalnom nivou, stoga svaka pomoć dobro dođe.


Tagovi

Proizvodnja silažnog kukuruza Proizvodnja mlijeka Visočki mljekari Podrška farmerima Suša Nevrijeme Mjere potpore Emir Džafić


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.