Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lactalis BH
  • 17.01.2023. 10:30

Podrška domaćim farmerima dala rezultate - otkupili 43 miliona litara mlijeka

Poticanje razvoja primarne proizvodnje mlijeka jedna je od strateških odrednica njihovog poslovanja.

Foto: Lactalis BH
  • 384
  • 104
  • 0

Kompanija Lactalis BH je u prošloj godini otkupila je 43 miliona litara mlijeka isključivo od domaćih farmera, a trenutno sarađuje s njih oko 1.500 iz cijele Bosne i Hercegovine i oko 50 posto ukupne proizvodnje izvozi. Glavna izvozna tržišta su Crna Gora, Kosovo, Srbija i Makedonija.

Prema riječima generalnog direktora Kenana Keče, poticanje razvoja primarne proizvodnje mlijeka jedna je od strateških odrednica njihovog poslovanja.

"Bez naših farmera ne bi bilo ni domaćeg mlijeka, tako da ih moramo paziti što je više moguće. S obzirom na to da su se u protekloj godini suočavali s određenim problemima, odlučili smo da primarnu proizvodnju podržimo sa milion KM", naveo je Kečo, dodavši kako su na ovaj način željeli doprinijeti stvaranju uslova za povećanje proizvodnje svježeg sirovog mlijeka, rastu broja samoodrživih proizvođača i osiguranju stabilnog poljoprivrednog dohotka.

Kompletnu svoju dobit reinvestiraju u domaće tržište

Istakao je i kako su brojne druge mjere pomoći domaćim farmerima u 2022. godini pomogle i dale pozitivne rezultate, a da je i otkup povećan u vrijeme kada je bio u padu kako na globalnom tako i na domaćem tržištu.

Kompletnu svoju dobit, navode, reinvestiraju u domaće tržište. Situacija je lani bila nestabilna zbog više faktora, a neki od njih su pad proizvodnje mlijeka u BiH, povećanje cijena energenata i repromaterijala, nedostatak radne snage u Bosni i Hercegovini i slično.

"Ogroman dio negativnog finansijskog efekta je apsorbiran jer moramo brinuti o sadašnjim, ali i budućim potrošačima", istakao je Kečo.


Tagovi

Lactalis BH Otkup mlijeka Kenan Kečo Poljoprivreda Farmeri Poljoprivredna proizvodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...