Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 17.11.2014. 09:25

Pojavila se bolest plavog jezika!

Bolest plavog jezika, zarazna bolest koja pogađa ovce, koze, goveda i druge preživače, u Hrvatskoj je potvrđena na 18 gospodarstava, a pogodila je sve zemlje regije, pa i šire.

Foto: depositphotos.com
  • 422
  • 19
  • 0

Na području Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije potvrđena je pojava bolesti plavog jezika (BPJ) - zarazne bolesti ovaca, koza, goveda i drugih preživača. Radi se virusnoj zaraznoj bolesti koju prenose insekti, komarčići iz roda Culicoides. Bolest plavog jezika nije zoonoza (od nje ne obolijevaju ljudi), a najveće ekonomske štete od pojave bolesti proizlaze iz restriktivnih mjera koje se odnose na promet živim životinjama.

Bolest pogodila sve zemlje regije pa i šire

Bolest plavog jezika potvrđena je i u svim zemljama u okruženju (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Mađarska, Italija) te i šire Rumunjska, Bugarska, Makedonija i Grčka. U svim zemlja cirkulira isti serotip virusa, serotip 4. Posljednji puta BPJ potvrđena je u našoj zemlji 2005. godine. Do 14 studenoga 2014. bolest je u Hrvatskoj potvrđena na ukupno 18 gospodarstava, dokazana je u ovaca, koza i goveda, a radi se mahom o gospodarstvima s ekstenzivno držanim životinjama.

Veterinarske službe na terenu redovito obilaze gospodarstva koja drže preživače te provode epidemiološka istraživanja kao i dodatne mjere potrebne za sprječavanje širenja bolesti propisane važećim zakonodavstvom.

Zbog načina prijenosa bolesti putem komaraca, zaraženim područjem smatra se područje u krugu polumjera od 100 km od mjesta gdje je potvrđena bolest, a ugroženo područje obuhvaća dodatnih 50 km. Mjere propisane zakonodavstvom provode se na gospodarstvima u radijusu od 150 km.

Na zaraženom i ugroženom području:

  • zabranjuje se premještanje životinja sa ili na gospodarstvo,
  • zabranjeno je održavanje sajmova za preživače do 08. prosinca 2014. godina,
  • obvezno je zatvaranje životinja za vrijeme aktivnosti vektora, gdje je to moguće,
  • posjednicima se preporuča redovito tretiranje životinja, objekata u kojem borave životinje i njihovog okoliša, odobrenim insekticidima i/ili repelentima protiv komaraca kao i održavanje površina oko gospodarstva;
  • provodi se usmrćivanje životinja prijemljivih na oboljenje koje pokazuju teške kliničke znakove bolesti plavog jezika te se neškodljivo uklanjaju lešine uginulih životinja.

Promet živim životinjama odvija se pod posebnim uvjetima pa je tako dozvoljeno premještanje životinja prijemljivih na oboljenje:

  • unutar zaraženog područja, pod uvjetom da na dan otpreme životinje koje se premještaju ne pokazuju kliničke znakove bolesti plavog jezika;
  • unutar ugroženog područja, pod uvjetom da na dan otpreme životinje koje se premještaju ne pokazuju kliničke znakove bolesti plavog jezika;
  • iz zaraženog područja u ugroženo područje, isključivo u svrhu upućivanja životinja izravno na klanje, pod uvjetom da su ispunjeni odgovarajući uvjeti.

Provoz preživača s područja koja nisu pod restrikcijom kroz zaraženo i ugroženo područje dozvoljava se ako su prijevozno sredstvo i životinje prijemljive na oboljenje na mjestu utovara tretirane odgovarajućim insekticidnim i/ili repelentnim sredstvom. Ukoliko se životinje upućuju izravno na klanje, nije ih potrebno tretirati. Dijagnostičke pretrage uzoraka provode se u laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta – Zavod Split, Nacionalnog referentnog laboratorija za bolest plavog jezika.

Poziv uzgajivačima na odgovorno ponašanje

Pozivaju se posjednici goveda, ovaca i koza na odgovorno ponašanje te da svako oboljenje životinja žurno prijave nadležnom veterinaru kako bi se pravovremeno poduzele sve mjere potrebne za sprječavanje daljnjeg širenja bolesti na druga gospodarstva.

Mole se posjednici životinja da na svojim gospodarstvima mogućnost razvoja ličinki komaraca svedu na najmanju moguću mjeru. U tom smislu potrebno je ukloniti ili isprazniti vodu iz svih predmeta (npr. bačve, kante, prazne lončanice te podlošci za lončanice, auto-gume i sl.) u dvorištima. Vodu za zalijevanje vrtova treba redovito trošiti, voda ne bi smjela stajati duže od 3 dana u posudi za zalijevanje. Rezerve vode potrebno je hermetički zatvoriti poklopcima ili na neki drugi prihvatljiv način. Mjesta na kojim se može zadržavati kišnica potrebno je zatrpati.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Bolest plavog jezika Ovce Koze Goveda Promet živih životinja Veterinarske službe Epidemiološka istraživanja Usmrćivanje životinja Komarci Insekti Zaraženo područje Hrvatski veterinarski institut

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]