Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja svinja
  • 14.11.2022. 15:00

Pokreće se globalna platforma za partnerstvo uzgajivača svinja

Partneri na platformi Dutch Agribusiness Worldwide su odabrani na osnovi tri kriterija. U budućnosti planiraju otvoriti centar kako bi na praktičan način svima približili inovacije i suvremene tehnologije

Foto: Depositphotos/Tsekhmister
  • 509
  • 48
  • 0

U 2022. broj svinja u Europskoj uniji iznosio je 141,7 milijuna, prema podacima Eurostata, no dolazi do pada proizvodnje što je uzrokovano širenjem afričke svinjske kuge i porastom cijena inputa. To je uzrokovalo otpuštanje radnika u ovom sektoru, ali i smanjenje proizvodnje stočne hrane.

Proizvodnja svinjskog mesa u Europskoj uniji je u ožujku 2022. iznosila dva milijuna tona, što je pad od sedam posto u odnosu na ožujak 2021. godine. Ukupna proizvodnja je manja za pet posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je u prvom kvartalu iznosila 5,85 milijuna tona.

Platforma za dijeljenje znanja

Stoga je 17 nizozemskih kompanija aktivnih u ovoj industriji potpisalo sporazum o strateškom partnerstvu. Udružili su svoje snage i znanje te stvorili potpuno novu globalnu platformu Dutch Agribusiness Worldwide.

Njezin cilj je omogućiti da nizozemsko znanje i inovativnost u svim aspektima lanca proizvodnje svinja budu dostupni na globalnom tržištu.

"Imamo više od 300 godina iskustva za pružanje usluga međunarodnim partnerima koji žele pripremiti svoje poslovanje za buduće izazove”, izjavili su osnivači ove inicijative, Mark Schippers, izvršni direktor Schipper grupe i Gudo Klein Gebbink, generalni direktor EMEA Royal Agrifirm Group

Partneri su odabrani na osnovi tri kriterija: da su globalno aktivni, inovativni i da je njihov rad održiv. U budućnosti planiraju otvoriti centar kako bi na praktičan način svima približili inovacije i suvremene tehnologije.

Udružene nizozemske snage (Foto: Dutch Agribusiness Worldwide) 

Manji broj farmi, ali veći broj grla

Broj svinja u Nizozemskoj je 2000. godine iznosio oko 13,1 milijun grla, a do 2021. taj broj se smanjio i sada je oko 11,5 milijuna. Istovremeno se prepolovio broj uzgajivača, ali se povećao broj grla na farmama.

Registrirno je 3.500 uzgajivača. U odnosu na raniji period to je manje za 6,7 posto ili 278 farmi. Tome je doprinijelo i nastojanje Ministarstva poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane da uz pomoć subvencija smanje ukupan broj farmi. Najveće se nalaze u Limburgu i Sjevernom Brabantu s prosječno 5.300 odnosno 4.800 životinja.


Tagovi

Dutch Agribusiness Worldwide Proizvodnja svinja Svinje Farme svinja Platforma


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]