Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 09.05.2021. 07:30

Poljaci odustaju od svinjogojstva - najviše mali uzgajivači

U Poljskoj je u prva tri mjeseca ove godine uzgoj svinja smanjen za 23 tisuće grla. Koji su razlozi?

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 94
  • 820
  • 0

Proizvodnja svinja u Poljskoj sve više opada. Nedavna analiza Govarto Grupe, jedne od najvećih prerađivača mesa u toj zemlji, otkrila je da je u prva tri mjeseca ove godine smanjila uzgoj za 23 tisuće tih životinja. To znači da je u navedenom razdoblju dnevno uzgoj manji za oko 250 njih, piše farmer.pl.

Prema analitičarima tvrtke, ovako brzo smanjivanje stada uglavnom je posljedica niske profitabilnosti proizvodnje, ali i afričke svinjske kuge (ASK) koja stvara probleme tamošnjim uzgajivačima. Iako se situacija na tržištu poboljšala krajem kvartala, trend likvidacije se nastavlja pa je tako prvog tjedna travnja zaklano 200 stada.

Bez obzira što su cijene svinjetine rasle, one za hranu su i dalje visoke. Zbog neizvjesne situacije na tržištu, mnogi su uzgajivači propustili jedan proizvodini ciklus. Razlog za zabrinutost je i zaustavljanje trenda rasta cijena zabilježen u drugoj polovici ožujka i u travnju. 

Analizom je utvrđeno da se pad broja svinjogojaca odnosio i na velika i mala gospodarstva, no najviše se smanjio broj onih koja drže stada do pet svinja. Pad od 12 posto zabilježen je kod farmi koja uzgajaju od 100 do 1.000 grla te pet posto na onima koje drže više od 1.000 životinja.

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Njemačke

Početkom prošlog mjeseca tamošnja populacija svinja bila je oko 10,2 milijuna, što je za 9,4 posto manje u odnosu na početak godine. Tako je ona pala na najnižu razinu koja nije zabilježena još od sredine 1950-ih. Trenutna populacija je niža za 50 posto u odnosu na sredinu 1970-ih, kada je zabilježen najveći broj ovih životinja u toj državi ikad.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Poljska Svinjogojstvo Pad proizvodnje Svinje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]