Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 17.01.2014. 10:00

Porastao uvoz mesa peradi niže kvalitete

Proizvođači upozoravaju - ulaskom Hrvatske u EU znatno je porastao uvoz mesa peradi niže kvalitete

Foto: freepik.com
  • 626
  • 55
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede, jučer, 16. siječnja 2014., održana je prva sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u peradarskoj proizvodnji na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru.

Istaknuti su postojeći problemi poput porasta troškova energenata, nedostatne površine poljoprivrednog zemljišta koje su uslijed rasta cijena hrane za perad postale dodatan problem, slaba iskorištenost pretpristupnih fondova (SAPARD i IPARD) u peradarskoj proizvodnji, kao i problemi konkurentnosti na europskom tržištu. Izražena je i potreba pronalaska povoljnijih instrumenata financiranja sektora. Proizvođači su izrazili zadovoljstvo što je po prvi put okupljen sektor koji godinama proizvodi bez poticaja, ostvaruje samodostatnost, proizvodi proizvode visoke kvalitete koje plasira sve više i na inozemno tržište.

Sektor peradarske proizvodnje jedan je od sektora koji na nacionalnoj razini postiže visoku stopu samodostatnosti u proizvodnji jaja i mesa peradi. Značajan je i izvoz peradarskih proizvoda, no prisutna je i visoka stopa uvoza istih. Krajem prošle godine, sektor je osjetio efekte ulaska u Europsku uniju koji su uz niz negativnih trendova porasta cijena stočne hrane i energenata, doveli do značajne nesigurnosti kod proizvođača. Proizvođači upozoravaju kako je ulaskom Hrvatske u EU znatno porastao uvoz mesa peradi koje je, iako zadovoljava zakonom propisane standarde zdravstvene ispravnosti, niže kvalitete. Posljedica niže kvalitete su i niže cijene u odnosu na ponudu domaćeg pilećeg mesa.

Proizvođači upozoravaju kako je potrebno jače promovirati domaću proizvodnju te pojačati svijest kod potrošača kako je odnos cijene i kvalitete na strani domaće proizvodnje. Jačanjem svijesti kod potrošača, možemo potaknuti domaću proizvodnju i prodaju te povećati zaposlenost u ovoj proizvodnji, smatraju proizvođači.

Savjetu su predstavljene i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u cilju olakšavanja planiranja proizvodnje, smanjivanja administrativnih barijera i olakšavanja mogućnosti dobivanja financijskih sredstava kako bi što lakše mogli realizirati svoje projekte. Predstavljene su i mogućnosti koje će donošenjem Programa ruralnog razvoja biti na raspolaganju sektoru proizvodnje peradi i konzumnih jaja.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede smanjilo udio parafiskalnih nameta iz svojih sektora, članovi Savjeta zamoljeni su da dostave svoje prijedloge za dodatna smanjenja kako bi ih Ministarstvo razmotrilo i pokušalo uvesti, a u dogovoru s Ministarstvom financija. Članovi Savjeta su izrazili želju za aktivnim uključivanjem i sudjelovanjem u daljnjim aktivnostima i radu Savjeta kako bi se uz potporu Ministarstva lakše nosili sa zahtjevima europskog tržišta.

U rad Savjeta imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Udruge peradara Hrvatske - Čakovec, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske veterinarske komore, Hrvatski veterinarski institut, te tvrtki Koka d.d. Pazin, Perutnina Ptuj - Pipo d.o.o. Čakovec, GIU Croatiastočar, Puris d.d. Pazin, Piko d.o.o. Jastrebarsko, Gala d.o.o. Bjelovar, Vrana d.o.o. Biograd n/m, PG Orehovec Veliki Bukovec.

Foto: freepik.com


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Stručni savjet SAPARD IPARD Jaja Perad Program ruralnog razvoja Ministarstvo poljoprivrede