Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj i prodaja
  • 02.03.2022. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gračanica

Poskupljenja teško pogodila stočare - rast će i cijene mesa

Azem Mehanović se sa svojom porodicom bavi stočarstvom dugi niz godina i živi od toga. S poteškoćama se susreću svakodnevno, a sadašnje stanje stvara zabrinutost većih razmjera

Foto: Belmin Mehanović
  • 1.941
  • 575
  • 0

Zvuk radnih mašina i rika goveda s farme domaćina Azema Mehanovića, pokazuju da je poljoprivreda još živa u gračaničkom selu Lohinja. Dok čeka proljetnu sjetvu i s tračkom nade posmatra nebo, ovaj farmer od rada na zemlji ne odustaje.

Sa sinovima Fehimom i Kasimom, te suprugom Šefikom, ostao je vjeran poljoprivredi, a intenzivno se bavi i stočarstvom.

"Od ovog živimo evo već otkako znam za sebe, pomažemo se i napredujemo, i sretni smo što je najbitnije. U početku smo supruga i ja bili sami al' nakon što su sinovi odskočili sve je lakše" kaže on. 

Rad olakšava veliki broj priključaka

Na farmi Mehanovića se nalaze brojne životinje, ovce, kokoši, krave, ali u prvom redu su tovni bikovi, odnosno junad. U štali ih je trenutno 20, s još tri muška teleta. Na imanju je i "teška mašinerija", od nekoliko traktora s velikim brojem priključaka koji olakšavaju rad.

"Junad uzgajamo kod sebe ili ih kupujemo u starosti oko dva mjeseca", kaže naš sagovornik, te pojašnjava kako je uzgoj teladi na vlastitoj farmi najpogodniji, jer je moguća pravilna postepena tranzicija sa mlijeka na krutu hranu, kako bi se želudac bolje razvio. Međutim, zbog visokih cijena, većinu kupuje od "poznatih i sigurnih uzgajivača".

Niske otkupne cijene

Junad tovi do starosti 14-15 mjeseci, jer sve preko toga dovodi da "životinja sama sebe jede", dodaje, aludirajući na smanjenje dnevnog prirasta u odnosu na količinu konzumirane hrane. To dovodi do negativne računice i povećanja troškova u odnosu na prodajnu cijenu. Životinja jede više hrane, a ne dobija na težini. 

"Ranije smo imali problem, uzgojimo sve kako treba, a nakon tovnog perioda nismo imali kupaca. Kada ih nađemo ne žele platiti izvornu otkupnu cijenu jer je eto životinja ostarila previše" objašanjava ovaj farmer.

Uzgoj teladi na vlastitoj farmi je najpogodniji

Naglašava da otkupljivača ima, meso je traženo, ali je cijena niska. Isplativost je, kaže, sve manja. Otkup na ovoj farmi vrši mesnica Bajra te nekoliko lanaca supermarketa i tržnih centara. Cijene variraju između 4,50 i pet maraka.

"Gubitaka uvijek ima. Evo prošle godine nam je goveda zahvatio neki virus pa smo morali za svako hajvanče platiti vakcinu" kaže Kasim, sin vlasnika.

Pri tome, ukoliko dođe do bolesti i mlađih goveda, doći će i do gubitaka u tovu, što će se odraziti dugoročno, a u ekstremnim slučajevima dolazi i do zakržljvanja. Osim toga, uvijek može doći do eventualnih povreda, lomova u stajama, usljed puštanja jednog grla i slično, a i to se, prema riječima ovih domaćina, dešavalo na njihovoj farmi. 

Znatno poskupljenje

I nije samo niska otkupna cijena mesa otežala uzgoj, poskupila je i stočna hrana, ali i repro materijal, pa je za uzgajivače poput Azema sve teže održati proizvodnju. Usljed povećanja cijena sjemenskog materijala i đubriva, te određenih hemijskih sredstava (pesticida) došlo je do neizvijesne računice u budućnosti.

Znatno poskupljenje osnovnih sredstava za povećanje roda kao što su NPK 15:15:15 (petnaeska) i Urea (prihrana) dovele su do toga da većina domaćih uzgajivača aplicira znatno manju količinu.

Na imanju Mehanovića se uzgaja sva krma

"Na poljima će đubrenje hemijskim sredstvima biti minilano ili nikako. Cijena je skočila u posljednjih nekoliko mjeseci za 100 posto ili više što dovodi u pitanje njihovu vrijednost. Petnaeska je bila 80 KM sada je 162, a o prihrani i da ne pričam. A proljetna sjetva se bliži", kaže Azem. 

Neki proizvođači će pokušati sa nanošenjem stajnjaka. Iako ono djeluje pozitivno na biološku vrijednost, analizom je utvrđeno da je tlo na ovom području deficitarno s osnovnim elementima, što može dovesti do negativnog ishoda i slabijeg uroda.

Dižu otkupne cijene

Ovdje se uzgaja sva krma, kukuruz i kukuruzna silaža, ječam, pšenica, trave koje se sjeniraju i baliraju bilo da su one lucerka, djeteline ili livadske trave. Troškove su, kažu, barem u tom smislu smanjili na minimum. Farmeri znaju svoj zanat te zbog toga i uspijevaju već dugi niz godina. 

Koje pripreme izvršiti pred proljetnu pašu - za zdraviju stoku i kvalitetnije mlijeko?

"Kakvo će stanje biti ne znamo, nadam se da ćemo pronaći neko rješenje i kompromis kao i do sada. Otkupne cijene će morati ići gore kao i sve ostalo. Ima i poticaja, ali nema tu neke velike pomoći, a i neredovno je", zaključio je Azem.


Fotoprilog


Tagovi

Farma Stočarstvo Uzgoj Tovni bikovi Gračanica Azem Mehanović Kasim Mehanović


Autor

Belmin Mehanović

Više [+]

Student četvrte godine agronomije na Univerzitetu u Tuzli. Fasciniran prirodom i prirodnim procesima, vezan za zemlju.