Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko hrvatskih farmi
  • 30.10.2013. 09:00

Postavlja li HPA protuzakoniti zahtjev mljekarima?

Tko smije koristiti znak Mlijeko hrvatskih farmi?

Foto: freepik.com
  • 1.151
  • 132
  • 0

Oznaka "Mlijeko hrvatskih farmi" uvedena je 2010. godine radi promocije mlijeka i mlječnih proizvoda hrvatskog porijekla. Objava na stranicama Hrvatske poljoprivredne agencije,

"Dana 02.10.2013., održana je 6. sjednica Savjeta za provedbu procedure korištenja Znaka Mlijeko hrvatskih farmi. Nazočili su članovi Savjeta: Zdravko Barać, ravnatelj HPA; Danijela Stručić.,HPA; Ivanka Kukec, Vindija d.d.; Jasenka Špika., Meggle-Hrvatska d.o.o.; Milan Petrović, Dukat mliječna industrija d.d.; Stjepan Ban., Belje d.d.; Davor Blažić, predstavnik HSUPMa; Tomislav Crnčić, predstavnik HUSIM-a; Ana Žeželić Puhak predstavnik Hrvatske udruge potrošača, Dubravka Živoder, Eva Lučić Robić., Petra Tudor, i Marija Faltak, iz HPA.

Analizirana je provedba projekta koji se do sada veoma uspješno provodi. Trenutno je odobreno 19 korisnika Znaka. Temeljem upita proizvođača mlijeka koji mlijeko prodaju putem mljekomata, na sjednici savjeta izmijenjen je Pravilnik o korištenju Znaka, tako da im se omogući korištenje istog."

Činjenice su ovakve.

  1. Projekt „Mlijeko hrvatskih farmi“ u provedbi je od 13.04.2010. godine. Od tada pa zaključno s današnjim danom, registrirano je 19 korisnika znaka. Danas u Hrvatskoj mlijeko isporučuje oko 10.691 proizvođača mlijeka (8/2013). U 2012. godini je mlijeko otkupljivano od 56 mljekara. Da li je broj od ukupno 19 korisnika Znaka uzet kao mjerilo „uspješnosti“ provedbe Projekta?
  2. U čl.2. Pravilnika autori tvrde da mu je cilj i "povećanje proizvodnje mlijeka na hrvatskim farmama". U čl. 3. Pravilnika cilj mu je "podržati razvoj hrvatske proizvodnje mlijeka". Usporedbe radi, u prvih osam mjeseci 2013. godine isporučeno je za 90.151.995 kg manje mlijeka nego u istom razdoblju 2010. godine. Također, u travnju 2010. godine mlijeko je isporučivalo oko 18.092 registriranih proizvođača mlijeka, a danas ih je skoro 8.000 manje. Da li su navedeni pad količine otkupljenog mlijeka ili smanjeni broj proizvođača mlijeka u RH uzeti kao mjerilo „uspješne“ provedbe Projekta?
  3. Prema čl.6.Pravilnika Znak se smije koristiti samo na proizvodima i mljekomatu (po novome). Ukoliko se utvrdi nepoštivanje Pravilnika korisniku se oduzima pravo korištenja Znaka na dvije godine. Na našim TV prijemnicima se svakodnevno vrti reklama jednog otkupljivača na kraju koje se koristi Znak, implicirajući neinformiranom potrošaču da su svi proizvodi ovog otkupljivača hrvatskog porijekla. Zašto je van Pravilnika dopušteno otkupljivaču da koristi znak na ovakav obmanjujući način? Zašto gospođa iz Hrvatske udruge potrošača dopušta ovakvu manipulaciju informacijama?
  4. Svaki registrirani proizvođač mlijeka u Hrvatskoj već godinama ima pravo prodavati mlijeko izravno potrošaču. Niti jedan od ovih proizvođača, dan danas nema pravo koristiti Znak osim ako nije ujedno i prerađivač. Iz HPA nam je rečeno da "planiraju uvesti i tu izmjenu u skoroj budućnosti u Pravilnik", tj. omogućiti OPG-ovima obilježavanje gospodarstva Znakom. Savjet se u više od 3 godine provedbe Projekta sastao 6 puta. Da li je stoga, za očekivati skorije donošenje odredbe koja bi omogućila svakom hrvatskom proizvođaču hrvatskog mlijeka da koristi znak Mlijeko hrvatskih farmi?
  5. U zadnje 3 godine, pravo na korištenje Znaka su imali samo prerađivači mlijeka, ne i vlasnici mljekomata. U Hrvatskoj danas posluje preko 40 mljekomata, a neki su u funkciji više godina. Tek prije desetak dana, sastaje se HPA Savjet za korištenje Znaka da razmotri upite (novinara i proizvođača) glede korištenja Znaka. Što članovi Savjeta rade dok čekaju na sljedeći upit?
  6. I za kraj, MPS dana 22.05.2013. tumači Pravilnik o dopunskim djelatnostima (NN20/13) gdje kažu da "ako je OPG-u primarna djelatnost govedarstvo, izravna prodaja mlijeka putem mljekomata se isto smatra primarnom, a ne dopunskom djelatnošću". HPA, s druge strane namjerava uvesti odredbu u čl.10.st.2. Pravilnika kojom se vlasniku mljekomata omogućava korištenje Znaka, samo ako upiše mljekomat u dopunsku djelatnost. Znači, HPA mljekaru ograničava prihod od mljekomata na 50% ukupnog prihoda. U Savjetu za korištenje znaka sjede predstavnici 4 otkupljivača pa je za njih razumljivo da dopuštaju ovakvu odredbu u Pravilnik. No, zanimljivo bi bilo čuti zašto su digli ruke predstavnici mljekarskih udruga HSUPM i HUSIM, koji u Savjetu predstavljaju proizvođače? Zašto se kroz Pravilnik pokušavaju uvesti protuzakoniti administrativni zahtjevi? Ili je možda MPS taj koji ne zna tumačiti svoj Pravilnik?
Isporuka mlijeka po mjesecima

Onim danom kada je velikom otkupljivaču i uvozniku mlijeka dopušteno da Znak koristi uz logo mljekare ili na kraju reklame kojom reklamira sve svoje mlijeko, Znak je izgubio svoj kredibilitet i u očima proizvođača i u očima potrošača.

Dok god ovim Pravilnikom nije omogućeno svakom registriranom proizvođaču mlijeka u Hrvatskoj korištenje Znaka (Internet stranica, FB profil, objekat, logotip, reklama) u javnosti će postojati sumnja oko interesa kojima Pravilnik služi.

U prilogu ispod teksta možete naći Izmjenu Pravilnika o korištenju znaka Mlijeko hrvatskih farmi te Izjavu glasnogovornika MPS dana 22.05.2013 novinarki Vesni Mijat, o prodaji putem mljekomata.

Foto: freepik.com


Dokumenti


Tagovi

Hpa Hrvatsko Znak Mlijeko hrvatskih farmi Mlijeko Mljekomat


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/