Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 24.06.2021. 09:30

Postavljanje dvostrukih ograda za svinje: U srpnju javni poziv za sufinanciranje troškova

ASK nije nikada zabilježena na području Hrvatske, a strategija kontrole i sprečavanja pojave ove bolesti u RH od 2018. godine kontinuirano je usmjerena na podizanje razine biosigurnosti u domaćem uzgoju svinja.

Foto: Depositphotos/DN1988
  • 455
  • 397
  • 0

Tijekom srpnja ove godine bit će objavljen novi Javni poziv za sufinanciranje troškova postavljanja dvostrukih ograda za posjednike koje drže svinje na otvorenom, s obzirom na povećani rizik od kontakta s divljim svinjama koje najčešće prenose bolest na domaće, te s obzirom na pojavu i širenje afričke svinjske kuge (ASK), najavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako podsjećaju, sufinanciranje troškova postavljanja ograda provodi se od 2019. godine s 80 posto stvarno nastalih troškova materijala, do maksimalnog iznosa od 20.000 kuna, a u tu svrhu je zadnje dvije godine isplaćen iznos veći od 1,3 milijuna kuna za ukupno 119 posjednika.

ASK nikad zabilježen u Hrvatskoj

"U cilju procjene biosigurnosne situacije na svinjogojskim farmama te informiranja posjednika i poduzimanja određenih mjera za smanjenje rizika od pojave i širenja afričke svinjske kuge, od 2019. godine do danas su sva gospodarstva koja drže svinje u RH kategorizirana u odnosu na biosigurnost, a u Hrvatskoj trenutačno ima 76.703 gospodarstava s 1.374.306 svinja“, pojašnjavaju.

Naime, za provedbu mjere kategorizacije gospodarstava resorno Ministarstvo je do sada utrošilo više od 27 milijuna kuna, te poziva sve posjednike da se obrate svojim veterinarima za postupak kategorizacije gospodarstva. Ona se provodi na trošak državnog proračuna za one posjednike koji prilože potvrdu da su prošli edukaciju o biosigurnosti od strane Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede te su unaprijedili razinu biosigurnosti na svojim gospodarstvima.

Još jedan slučaj afričke svinjske kuge u Srbiji

ASK nije nikada zabilježena na području Republike Hrvatske, a strategija kontrole i sprečavanja pojave ove bolesti u RH od 2018. godine kontinuirano je usmjerena na podizanje razine biosigurnosti u  domaćem uzgoju svinja, rano otkrivanje pojave bolesti te uvođenje biosigurnosnih mjera tijekom lova na divlje svinje.


Tagovi

ASK Dvostruke ograde Uzgoj svinja Javni poziv Biosigurnost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]