Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogovi
  • 26.11.2018. 09:00

Poticaji na rogove tema švicarskog referenduma - kampanju pokrenuo farmer Armin Capaul

Krave rogovima međusobno komuniciraju, a služi im i za češanje. Moramo poštovati krave, ostavimo im njihove rogove. Krave s rogovima su podignute glave i izgledaju ponosno. Kada im maknete rogove, one su tužne, tvrdi Armin Capaul.

Foto: YouTube/Screenshoot/Hornkuh
  • 358
  • 106
  • 0

Švicarska naklonost prema izravnoj demokraciji ponovo je na snazi. Jučer su, naime, milijuni Švicaraca otišli na birališta glasati o pitanju rogova. Da, dobro ste pročitali - rogova krava i koza. 

Na referendumu se tražio ustavni amandman kojim bi stočari dobivali poticaje da ne diraju kravlje rogove. Preliminarni rezultati, međutim, pokazali su da je 53 posto glasača protiv inicijative koju je za "dostojanstvo stočnih životinja" pokrenuo farmer Armin Capaul. Referendum je, naime, rezultat kampanje koju već deset godina provodi Armin Capaul, 67-godišnji farmer koji smatra kako bi država trebala subvencionirati poljoprivrednike koji ostavljaju rogove kravama i kozama da prirodno rastu, navodi Reuters

"Čak 90% švicarskih krava, koje su nacionalni simbol, rogovi su uklonjeni ili su genetski bez rogova", kaže Kaspar Schuler, direktor Capaulove kampanje i bivši šef Greenpeacea u Švicarskoj. 

Oni koji zagovaraju krave bez rogova kažu kako se na taj način smanjuju ozljede kod životinja, ali farmer Capaul ističe kako "krave rogovima međusobno komuniciraju, a služi im i za češanje. Moramo poštovati krave, ostavimo im njihove rogove. Krave s rogovima su podignute glave i izgledaju ponosno. Kada im maknete rogove, one su tužne", tvrdi Capaul. 

Capaul želi da vlada plati poljoprivrednicima subvenciju u iznosu 190 švicarskih franaka godišnje za svaku kravu i kozu s rogovima. Vlada je protiv ovoga prijedloga jer smatraju da Švicarci ne bi trebali plaćati zadržavanje rogova stoci. 

Farmer je prvo lobirao za ovaj prijedlog, a kada nije uspio, krenuo je u prikupljanje potpisa za refrendum, a njegov uspjeh je malo kome bio vjerojatan. 

"Puno naših pristaša su jednostavni ljudi koji žive negdje u švicarskim planinama, koji žive sa prirodom i životinjama", zaključuje Capaul. 

Podsjetimo, u rujnu su u Švicarskoj održana dva refernduma koja su se ticala poljoprivrednika - pravedna prehrana i suverenost hrane.

Švicarski poljoprivrednici i zeleni izgubili na referendumima o hrani

Ni jedna inicijativa nije prošla, a inicijatori tih referenduma okrivili su vladu i političke stranke. 


Tagovi

Rogovi Krava Koza Armin Capaul Referendum Švicarska Poticaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]