Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mlijeka
  • 13.01.2022. 14:00

Potpore nisu dovoljne, otkupna cijena mlijeka treba rasti minimalno 40 lipa

Najveće mljekare su najavile povećanje za oko 10 lipa po kilogramu, no s obzirom na tržišne okolnosti i visoke cijene žitarica, uljarica, kao i rast svih drugih ulaznih troškova, to nije dovoljno za nastavak proizvodnje, kažu iz HPK.

Foto: Depositphotos/branex
  • 1.916
  • 294
  • 3

Sadašnja otkupna cijena mlijeka koja se kreće od 2,5 do 2,7 kuna za kilogram je preniska i potrebno je povećati otkupnu cijenu ako se ne žele nastaviti negativni trendovi u ovoj proizvodnji, zaključeno je na sjednici Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

"Ona je jako niska i niti jedna potpora to ne može nadoknaditi. Jedino što proizvođače može zadržati u proizvodnji je promjena cijene", upozorio je predsjednik tog Odbora Igor Rešetar. Kako dodaje, najveće mljekare su najavile povećanje za oko 10 lipa po kilogramu, no s obzirom na tržišne okolnosti i visoke cijene žitarica, uljarica, kao i rast svih drugih ulaznih troškova, smatraju da je to malo te da je jedino moguće nastaviti proizvodnju uz podizanje cijene za minimalno 40 lipa po kilogramu.

Okupljeni proizvođači složili su se da je sadašnja cijena neodrživa i da će, unatoč potporama države, ova proizvodnja nastaviti padati ako proizvođači ne budu mogli osigurati kvalitetnu hranu za stoku.

Kako su naglasili, trend odustajanja od te proizvodnje je i dalje nastavljen, a podatak iz studenog (za proizvodnju u prvih 11 mjeseci 2021.) pokazuje da je ona bila na godišnjoj razini manja za 4 milijuna kilograma, nego što je bila u tom razdoblju lani. Međutim, broj mliječnih krava ostao je na istoj razini.

"Uvjereni smo kako su otkupljivači svjesni ovih trendova te da će izaći u susret proizvodnji koja je sustavno uništavana proteklih godina, iako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH koriste sve mjere i mehanizme da se proizvodnja održi i zaustave negativni trendovi", istaknuo je Rešetar. Kaže kako stalno upozoravaju da i dalje na tržište dolazi mlijeko i mliječni proizvodi po dampinškim cijenama čime se naša konkurentnost, pored niske otkupne cijene i dalje urušava.

Rješenje je smanjiti iznos potpore?

Odbor za mljekarstvo HPK pozdravio je napore Vlade RH da pomogne sektoru te pozdravljaju mjeru 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ - ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, koja je trenutno u e-savjetovanju.

"Da bi se što više mljekara uključilo u investiranje kroz ovu mjeru potrebno je visinu potpore, koja je sada previsoka i iznosi 1 milijun eura, smanjiti na 400.000 eura, kako bi se u nju moglo uključiti veći broj proizvođača mlijeka kojima su nove investicije od presudne važnosti za daljnji opstanak i nastavak proizvodnje u konkurentnim uvjetima", napomenuo je Rešetar. 

Covid mjera i za one koji nisu predali svu dokumentaciju

Zatražili su i da Ministarstvo poljoprivrede pronađe rješenje za neisplatu potpora zbog otežanog poslovanja zbog pandemije Covida 19 dijelu stočara zbog nepotpune dokumentacije.

Ministarstvo je, podsjećaju, donijelo Odluku o provedbi Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom. Zaprimanje zahtjeva počelo je 4.12. obavijest je bila od 5.12 na stranicama agencije, a zaprimalo se do 13.12. Prema sadašnjim podacima više stotina stočara nije dobilo potporu jer nisu predali svu potrebnu dokumentaciju.

Mljekarstvo i skladišta za žitarice: Što stoji u nacrtima natječaja vrijednim 300 milijuna kuna?

Isti se Zahtjev za potporu podnosio Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju putem AGRONET-a.

"U NN br.131/21 u objavi Pravilnika bio je stavljen samo Prilog I kojeg su poljoprivrednici poslali", istaknuo je Rešetar dodavši da su stručnu pomoć kod ispunjavanja tražili od strane djelatnika Ministarstva poljoprivrede ili djelatnika HAPIH-a i stoga zamolio Ministarstvo da nađe rješenje kako bi se pomoglo proizvođačima koji nisu dobili isplatu.


Tagovi

HPK Igor Rešetar Cijene mlijeka Mljekarstvo Proizvođači Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.