Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 24.03.2020. 11:00
  • Njemačka

Potvrđen još jedan slučaj ptičje gripe u Njemačkoj

Slučaj je potvrđen na farmi purana u Aurichu, a sva perad na farmi je eutanazirana te je oko farme postavljena karantena.

Foto: JumpStory
  • 10.511
  • 2.496
  • 0

Na peradarskoj farmi u Njemačkoj potvrđen je još jedan slučaj ptičje gripe H5N8, priopćilo je njemačko ministarstvo poljoprivrede i zaštite potrošača, a prenosi Reuters.

Slučaj je potvrđen na farmi purana u Aurichu, gdje je sva perad eutanazirana te je oko gospodarstva postavljena karantena. Prethodni slučaj potvrđen je kod divlje ptice u Njemačkoj u siječnju, te u peradarskoj farmi ranije u ožujku.

Vlasti u pogođenom području, uz granicu s Poljskom, preporučili su vlasnicima peradi da skrbe za to da njihove životinje ne dolaze u kontakt s drugim pticama. Između ostalog je poljoprivrednicima preporučeno da hranilišta za ptice ne drže na otvorenom kako to ne bi privuklo divlje životinje.

Teško je predvidjeti kojom će se brzinom virus širiti

Slučajevi ptičje gripe pojavili su se i u četiri središnje europske zemlje: Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj od kraja prošle godine. Proteklih tjedana u Europi je prijavljen niz slučajeva zaraze, što je u prošlosti dovelo do velikih problema u europskoj peradarskoj industriji.

Epidemija ptičje gripe se širi - eutanazirat će 53.000 purana i 6.000 gusaka

Virus se brzo širi među pticama, ali stručnjaci zasad ne mogu predvidjeti kojom brzinom i hoće li se uopće razvijati kao prijašnjih sezona.

Prisjetimo se, u Poljskoj je zbog ptičje gripe već ubijeno na desetke tisuća kokoši i purica, a virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, gdje će se u krugu od 10 km provjeriti sva ostala poljoprivredna gospodarstva i uvesti ograničenje prometa.


Tagovi

Ptičja gripa Njemačka H5N8 Zaraza Farma


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]