Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 19.01.2023. 12:00
  • Šoderica

Potvrđeni novi slučajevi ptičje gripe u Hrvatskoj

Novi slučajevi visokopatogene influence ptica u divljih ptica potvrđeni su na području Koprivničko- križevačke županije.

Foto: Depositphotos/Michael6882
  • 63
  • 9
  • 0

Visokopatogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N1 utvrđena je kod dvije lešine crvenokljunih labudova na području jezera Šoderica u Koprivničko- križevačkoj županiji, u ponedjeljak, 16. januara 2023. godine, saopćilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Kako podsjećaju, od  22. novembra 2022. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

"Mjere propisane predmetnom Naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama", upozoravaju.

Usmrtit će više od 25.000 purana zbog ptičje gripe

Naime, vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Prepoznajte simptome 

 U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:

  • iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
  • potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,
  • cijanoza kreste i podbradnjaka,
  • sitna tačkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu,
  • značajan pad nesivosti i valivosti te loš kvalitet ljuske jajeta,
  • ivčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),
  • krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Broj slučajeva raste

I ovim putem iz nadležnog ministarstva podsjećaju subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Prema informacijama Evropske agencije za sigurnost hrane, broj slučajeva u ptica vodarica i domaće peradi i dalje je u porastu. Epidemija visokopatogene influence ptica koja je u toku predstavlja najveću zabilježenu epidemiju ove bolesti na području Evrope do sada. Od početka epidemije u oktobru 2021. godine do danas ukupno je prijavljeno 7.233 izbijanja (2.930 izbijanja u domaće peradi, 355 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 3.948 slučajeva u divljih ptica) u ukupno 37 evropskih zemalja. Na zaraženim farmama usmrćeno je više od 50 miliona peradi.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti zaključio je da je rizik od zaražavanja ljudi nizak, odnosno nizak do srednje visok za osobe koje su profesionalno izložene ovoj bolesti


Tagovi

Ptičja gripa VPIP H5N1 Crvenokljuni labudovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić