Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba prasadi
  • 25.09.2020. 07:30

Praščići se ne debljaju? Znanstvenici kažu: Dajte im hranu s okusom maline

Kineski su istraživači iznijeli zanimljivo zapažanje u hranidbi prasadi, na temelju čega je utvrđeno da te životinje radije jedu hranu s mirisom i okusom maline.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 430
  • 99
  • 0

Prelazak s tekuće na krutu hranu stresno je razdoblje u kojem životinje često smanjuju njen unos. To može utjecati na zdravlje njihovih crijeva, ali i na cjelokupno stanje organizma. Zato je potrebno, piše pigprogress dodatno ih potaknuti da probaju čvrstu hranu.

Svinje su izuzetno osjetljive životinje, s mnogo više njušnih receptora od ljudi. Stoga bi okusi mogli biti dobar način za privlačenje interesa prasadi, ako su odabrani na odgovarajući način.

Hrana s okusom maline ih privlači?

Prvi su put, u Kini, izvedeni pokusi hranjenja praščića koji su stari od 21 do 23 dana i težine od 6 do 7 kilograma. Ispred životinja je u četiri uzastopna dana stavljeno nekoliko vrsta hrane. Između ostalih, korištena je i ona tvrtke Pancosoma koja ima okus maline za razliku od uobičajene, mliječne. 

Ako smjesu za svinje pravite sami - pazite na omjere

Rezultati su pokazali da su više puta dolazili jesti iz posuda u kojima je bio obrok s okusom voća. To se može objasniti činjenicom da voćni obroci sadrže molekule koje su općenito hlapljivije od onih koji se koriste u mliječnim. Miris se lakše širi zrakom i privlači svinje. 

Poboljšava i unos hrane

Pretpostavka je bila da će poticanje prasadi na istraživanje okoline povećati unos hrane. Stoga je je održano drugo ispitivanje, slično prvom, ali u trajanju od 7 dana, kako bi se potvrdila ta hipoteza. Životinje su imale pristup istim vrstama kao i u prvom. 

Unos hrane i preferencije imale su isti trend kao u prvom ispitivanju - bio je veći za onu s okusom maline nego mlijeka. Unos se također povećavao tijekom ispitivanja, a u skladu s prethodnim opažanjima praščići su postajali sve znatiželjniji za voćni obrok.

Djeluje na težinu i dnevni prirast

Nakon toga je izvedeno i treće ispitivanje kako bi se potvrdio učinak većeg unosa na težinu prasadi. Ukupno je 96 praščića nasumce podijeljeno u 2 skupine, a svaka je imala pristup samo jednoj vrsti hrane (bilo s okusom mlijeka ili maline).

Istraživači su zabilježili početnu i konačnu težinu prasadi, izmjerili unos hrane i prosječni dnevni prirast na težini.

Značaj sirutke u hranidbi svinja

Rezultati su bili slični prethodnom pokusu. Prosječni kumulirani unos hrane za životinje bio je veći za onu s okusom voća. Ovaj značajno veći unos povezan je sa značajno većim prosječnim prirastom tjelesne težine i značajno većom konačnom tjelesnom težinom u slučaju "voćne" hrane. 

Ovi pokazatelji daju priliku uzgajivačima da povećaju dnevnu potrošnju i rast prasadi mijenjajući miris krme. Pritom značajno doprinose jačanju početnog dobivanja na težini mladih životinja, pomažući im u poteškoćama pri prelasku na čvrstu hranu.


Tagovi

Kinesko istraživanje Hranidba prasadi Krma s okusom maline Miris krme Pokus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo