Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba koza
  • 03.03.2023. 09:00

Pravilna hranidba gravidnih koza - držite se plana

Preporuka za gravidnu kozu težine od 40 do 50 kg  za razdoblje zadnje trećine gravidnosti je oko 1,5-2 kg kvalitetnog sijena, te oko kilogram silaže

Foto: Tomislav Haršanji
  • 760
  • 82
  • 0

Ispravna hranidba je najzahtjevniji tehnološki proces na farmi. Pravilnom i kontinuiranom hranidbom gravidnih koza utječe se na povećanje porodne mase jaradi i njihove vitalnosti, te znatno manjoj pojavi bolesti koza, a naročito osiguranju bolje proizvodnje mlijeka u sljedećoj laktaciji.

Kako navodi, mag.ing.agr. Toni Mikulić, iz Odjela za animalnu proizvodnju i tehnologije i uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ), prvih stotinu dana, odnosno tri, četiri mjeseca gravidnosti, hranidbene potrebe za razvitak ploda su male, odnosno malo iznad razine uzdržnih potreba koje se u tome periodu već nalaze u suhostaju.

"Kada govorimo o 'zimskoj hranidbi' koza posebnu pažnju usmjeravamo u zadnjoj trećini graviditeta ili oko 50-tak dana pred jarenje. U tom razdoblju, najveći je porast mase ploda i do 75 posto, te je samim time potreba za kvalitetnijim i izdašnijim obrokom neophodna", napominje Mikulić i dodaje kako su u prvoj polovini četvrtog mjeseca gravidnosti energetske potrebe koza više za 13 posto od uzdržnih, a u zadnjih šest tjedana za 10 posto.

Manji kapaciteti

Porastom ploda smanjuje se kapacitet konzumacije, posebno voluminozne krme, plod smanjuje kapacitet probavnog sustava, posebno buraga. U tom razdoblju, kako pojašnjava, omjer mora biti 35 posto koncentrirane i 65 posto voluminozne krme, s tim da se po mogućnosti daju kvalitetnija i lakše probavljiva krmiva.

Gravidnim kozama se daje samo zdrava hrana bez štetnih primjesa 

"Preporuka za gravidnu kozu težine od 40 do 50 kg za period zadnje trećine gravidnosti je oko 1,5-2 kg kvalitetnog sijena, te oko kilogram silaže. Dnevne količine koncentrata u tom razdoblju iznose od 500-700 g/dan. Količina bjelančevina odnosno proteina u obroku također treba biti znatno povećana. Stoga se tijekom četvrtog mjeseca gravidnosti ona povećava se za 60 posto, a tijekom petog za 120 posto od uzdržnih potreba koza", navodi stručnjak.

Na uzdržne potrebe od 60 do 80 g probavljivih bjelančevina, dodaje se još oko 10 g njih po kilogramu ploda. S obzirom na to da je ukupna masa ploda zajedno s plodnom vodom većinom od šest do devet kilograma, bjelančevinaste potrebe se penju na 160 grama. Uz njih se značajno povećavaju i mineralne i vitaminske potrebe. Minerali (posebno Ca i P) i vitamini (A, D i E) su potrebni za rast i razvitak ploda.

"Količina vode u zadnjoj fazi gravidnosti se također povećava za oko duplo u odnosu na prvu fazu. Gravidnim kozama se daje samo zdrava hrana bez štetnih primjesa. Važno je napomenuti da u fazi od oko sedam dana pred jarenje kozama se daje količinski manje, ali kvalitetnije hrane, iz obroka se gotovo u potpunosti izbacuju sočna krmiva", kaže Mikulić i navodi kako ove mjere treba poduzeti zbog spriječavanja ranog nalijevanja vimena, koje može nateći i izazvati zdravstvene probleme.

Pojava ketoze

Nekvalitetna hranidba može dovesti do narušavanja zdravstvenog stanja, a najčešće su pojave ketoze kod visokoproduktivnih koza s više plodova. Životinja razgrađuje vlastite tjelesne rezerve (masti i bjelančevine), mršavi i dolazi do probavnih poremećaja (začepi, indigestije i sl.)

Kod planiranja obroka, svakoj jedinki probamo pristupiti individualno (Foto: Foto: Depositphotos/martijnmulder)

Ako se bolest brzo ne otkrije (pretraga ketonskih tijela u krvi) i pravovremeno ne pristupi liječenju dolazi do teških poroda i uginuća jaradi odmah po porodu.

"Pojačana hranidba ugljikohidratnim krmivima oboljelih životinja i infuzije glukoze ublažavaju i otklanjaju ove probleme. Lošijom hranidbom koza može doći i do deficijencije minerala osobito Ca i P, a to uzrokuje slabljenje plodnosti, gubitak tjelesne mase i ispadanje dlake", pojašnjava stručnjak i napominje da se takve životinje znatno teže uočavaju u odnosu na pojavu ketoze.

Planiranje obroka

Kod planiranja obroka kako kod drugih preživača tako i kod koza, svakoj jedinki probamo pristupiti individualno. Procjenjujemo njenu kondiciju, konzumaciju hrane i zdravstveno stanje ili bilo kakvo drugo stanje koje nam privlači pažnju. Posebnu pažnju uzimamo kod prvog stadiju gravidnosti, odnosno prestankom mužnje i pripreme za jarenje i sljedeću laktaciju gdje svaku jedinku treba dovesti u dobru kondiciju, a nikako da je predebela.

Što ako koza ne izbaci posteljicu poslije jarenja?

"Kako se radi o dosta stresnom periodu za životinje mijenjanje obroka mora biti postepeno. Svaki planirani obrok mora zadovoljiti osnovne potrebe koza. Hranidba kao ekonomski najzahtjevniji proces u stočarskoj proizvodnji i u tom smislu mora biti isplanirana", kaže stručnjak i dodaje kako je važno pronaći balans između kvalitetnog obroka i njegove cijene.

Kod sastavljanja kvalitetnog obroka u obzir se mora uzeti dosta i drugih fakora od načina proizvodnje, cilja, starosti stada, pasmine, itd. Mogu se formirati i grupe prema hranidbenim potrebama. "Kad je obrok u pitanju moramo u svakom trenutku odgovoriti potrebama životinja u određenim fazama proizvodnje. Kvalitetan i izbalansiran obrok garancija je zdravlja i dobre proizvodnje", zaključuje Mikulić.


Tagovi

Koze Farma koza Hranidba Gravidnost Jarenje Toni Mikulić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.