Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjogojstvo
  • 23.08.2013.

Pravilna ishrana konja

Treningom i selektivnom ispašom konji će u prirodi instiktivno izbjeći konzumiranje otrovnih biljaka

Foto: RGBStock.com
  • 5.228
  • 189
  • 0

Konji nemaju složen želudac, za razliku od biljojeda. Probava se kod konja događa u crijevima, tj. fermentacija se odvija u velikom slijepom crijevu, prosječne zapremine 30-tak litara, te u debelom slijepom crijevu zapremine i do 80 - 90 litara. Zbog takve građe probavnog trakta konji su u hranidbi puno zahtjevniji od ostalih domaćih životinja.

Osjetljiviji su na hranidbu za razliku od preživača. Greške kod pripremanja hrane, za konje mogu biti fatalne. Vrlo su osjetljivi na sve vrste toksina, također su osjetljivi su na mikotoksine koji potječu iz pljesnive hrane i toksine koji potiču od otrovnog bilja. Fermentacija hrane kod konja obavlja se u slijepom i debelom crijevu, znači na kraju probavnog sustava.

Konji nemaju žučni mjehur, pa žuč iz jetre stalno istječe, zbog ove činjenice jako su osjetljivi na masnoće.

Sirak i stočni kelj su krmnno bilje koje ne smijete davati za ishranu konjima, također i silaža može biti opasna jer zna sadržavati patogene bakterije. Voluminozni zimski obrok konja može sadržavati do jedne trećine silaže, ali se ne preporuča više od desetak kg, dok bi dvije trećine bi trebalo biti sijeno.

Ispaša također može biti opasna po zdravlje zbog otrovnog bilja, npr. preslica, mrazovac, bujad, vučja stop i kukurijek su samo neke od bilja koje mogu uzrokovati probleme.

Košnje trava obavlja se prije vlatanja i leguminoza u početku cvatnje. Konjima treba leguminoze, prije svega lucernu treba kositi u punoj cvatnji, a ne prije. Lucerna prije cvatnje izaziva proljeve zbog povećanog sadržaja vode i proteina u odnosu na celulozu. Poslije cvatnje lucerna sadrži saponine koji kod konja izazivaju grčeve i kolike.

Autor: Darija Marković, dipl. ing. agr., Foto: RGBStock.com


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Konjogojstvo Konji Ishrana


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]