Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj konja
  • 05.07.2019. 07:30

Pravilna njega kopita kod konja

Kopita kod ždrijebeta brže rastu i iz tog razloga i rožina postaje sve čvršća i čvršća, zato bi kada ždrijebe napuni mjesec dana, trebalo pažljivo pogledati kopita i ocijeniti odnosno po potrebi obrezati.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 3.200
  • 62
  • 0

Svi koji imaju konje znaju da je njihova njega neophodna, a posebno je važno čišćenje kopita što spada u važan dio svakodnevne njege. S tim treba krenuti praktično u najranijem uzrastu ždrijebeta, s obzirom na to da o tome ovisi normalan rast i ispravljanje nepravilnosti u hodu kod ovih plemenitih životinja. 

Kopita kod ždrijebeta brže rastu i iz tog razloga i rožina postaje sve čvršća i čvršća, te stoga kada ždrijebe napuni mjesec dana, treba pažljivo pregledati kopita i ocijeniti odnosno po potrebi obrezati.

"Obrezivanje mora napraviti stručna osoba koja se odlično razumije u taj dio posla. S druge strane, kopita kod odraslih jedinki morate pregledati, pa ako je potrebno, moraju se obrezati bar jednom mjesečno, s obzirom na to da se ne troše istom brzinom kod svih konja," doznajemo u Konjičkom klubu.

Nečistoću ukloniti specijalnim nožem

Kako saznajemo, kada se završi trening ili kada se konj vrati s ispusta, ali i pri svakom izlasku iz štale, obavezno treba izvaditi prljavštinu iz kopita konja, koja se uklanja specijalnim nožem - euframerom. 

"Ovaj alat služi za uklanjanje blata, zaglavljenih kamenčića, stajskog gnojiva i svih vrsta prljavštine. Kako bi se tijekom ljeta odnosno toplih dana spriječilo veliko isušivanje kopita, potrebno je tijekom noći u šupljine staviti vlažnu ilovaču koja je pomiješana s pljevom. A najbolje bi bilo staviti goveđu balegu," objašnjavaju.

Inače, spomenuti postupak bi trebalo obaviti i nekoliko dana prije potkivanja, da bi kopita bila mekša, a samim tim i potkivačev posao lakši, jer su kopita krta i brzo pucaju. 

"Kako bi se izbjegla ova neugodnost preporuka je da se jednom do dva puta tjedno namažu svinjskom mašću (neslanom) ili nekim od industrijskih preparata. Najbolje je namazati kopita kada se konji vraćaju u štalu. Trebalo bi prvo oprati, posušiti pa namazati kopita. Kopita nikada ne smijete ribati s pijeskom ili strugati nožem jer se na taj način oštećuje rožina," napominju.

Kod potkivanja treba biti oprezan 

Kako biste konja zaštitili od ozljeda po tvrdom terenu oni se moraju potkivati. Naime, konji koji su dobrog zdravlja i imaju jaka kopita mogu raditi i bez potkova. Ali bez obzira na to, trebalo bi im ponekad obraditi kopita. 

S obzirom na to da je teren na kojem konji vježbaju i rade rijetko idealan, potkivanje je poželjno, budući da se na taj način kopita štite, od raznih oštećenja, pretjeranog trošenja, a na kraju i od pucanja rožine.  

Potkivanje je potrebno jer se na taj način čuvaju kopita, koja kada su potkovana nemaju neposredni dodir sa zemljom. Ipak, stručnjaci upozoravaju da sve to može povući i negativne posljedice, a najčešće je kada nema neposrednog pritiska na taban i žabicu što ugrožava kopitni mehanizam. Time se usporava cirkulacija krvi i reducira ishrana kopita. I osim toga, kopito teško prima neophodnu vlagu.

Kada se konj potkiva, trebalo bi se držati nekih pravila, jer neadekvatno obrezivanje može dovesti do neravnomjernog opterećenja ili nepravilnog odnosa prema drugim dijelovima nogu. 

Vrsta potkove ovisi o pasmini konja 

Saznajemo i da vrsta potkove uvelike ovisi o pasmini, ali i za koju je namjenu konj. Za potkivanje trkaćih konja moraju se koristiti lagane potkove, jer one ne uvećavaju teret koji konj treba nositi. Potkove konja za vuču moraju biti lakše od potkova za radne konje. Jahaći konji trebali bi se potkivati ravnim potkovama bez štulni. Najteže potkovice stavljaju se konjima koji vuku veliki teret, a one obično s prednje strane imaju čelične hvatače - grifove. 

Kako bi se potkivanje obavilo bez problema, trebalo bi ždrijebe naviknuti na podizanje noge. Kada se pregledaju kopita kod ždrjebadi preporuka je da se oprezno kucka po rožini, kako bi ono lakše prihvatilo kovanje i zakucavanje čavala koje će kasnije uslijediti.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Konjogojstvo Uzgoj konja Njega kopita Ždrjebad Jahaći konji Trkaći konji Konji za vuču


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]