Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sektor mlijeka
  • 19.04.2021. 15:00

Pravilnik o obveznoj dostavi podataka u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda

Otvoreno je savjetovanje o nacrtu Pravilnika kojim se regulira dostava podataka o količinama kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Foto: Depositphotos/branex
  • 515
  • 59
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje o nacrtu Pravilnika o obveznoj dostavi podataka u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda.

Njime se, navode, regulira dostava podataka o količinama kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka isporučenog u mljekare i količina proizvedenog, a namijenjenog izravnoj prodaji ili preradi na vlastitom gospodarstvu.

Obveze prvog otkupljivača

Između ostalog, stoji da je prvi otkupljivač obveznik dostave izvješća Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ali i Ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede.

Za količine mlijeka potrebno je navesti zemlju podrijetla i ukupnu količinu prema zemlji podrijetla.

Uz izvješća, prvi otkupljivač je obveznik dostave podataka koji sadrže popis proizvođača ovčjeg i kozjeg mlijeka s područja Republike Hrvatske i količine koje su mu isporučene po proizvođaču u prethodnom mjesecu.

Rok za dostavu izvješća i podataka je petnaesti dan u mjesecu za prethodni mjesec.

Obveze proizvođača mlijeka

Proizvođač mlijeka koji isporučuje mlijeko prvom otkupljivaču koji ima sjedište izvan područja Republike Hrvatske obveznik je dostave izvješća koje sadrži točan podatak o ukupnim količinama mlijeka koje je isporučio tim otkupljivačima.

Izvješće se podnosi Ministarstvu, na obrascu iz Priloga III ovoga Pravilnika ili putem web aplikacije.

Proizvođač mlijeka koji proizvodi i prodaje mlijeko i/ili mliječne proizvode i upisan je u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili čiji su samoposlužni uređaji odobreni i upisani od strane nadležnog tijela u odgovarajući Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla obveznik je dostave izvješća:

  • o ukupnim količinama mlijeka koje je izravno prodao i/ili
  • o ukupnim količinama mlijeka koje su upotrijebljene za proizvodnju mliječnih proizvoda.

Izvješće se podnosi Ministarstvu, a rok za dostavu je kao i kod prvog otkupljivača, 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Vođenje evidencije i čuvanje dokumentacije

Prvi otkupljivač, objašnjavaju iz Ministarstva, dužan je voditi evidenciju o količinama mlijeka koje su mu isporučene i o kojima dostavlja izvješće te čuvati pripadajuću dokumentaciju najmanje pet godina od završetka godine u kojoj je nastala.

Proizvođač mora voditi evidenciju o količinama mlijeka koje je isporučio prvom otkupljivaču koji ima sjedište izvan područja Republike Hrvatske i o kojima dostavlja izvješće te čuvati pripadajuću dokumentaciju najmanje pet godina od završetka godine u kojoj je nastala.

"Proizvođač mlijeka dužan je voditi evidenciju o količinama koje su izravno prodane i o količinama koje su upotrijebljene za proizvodnju mliječnih proizvoda koji su izravno prodani te o kojima dostavlja izvješće i čuvati pripadajuću dokumentaciju najmanje pet godina od završetka godine u kojoj je nastala“, stoji u otvorenom savjetovanju.

Dodatne informacije o Pravilniku možete pročitati ovdje

U slučaju više sile i izvanrednih okolnosti, obveznici dostave svih izvješća i podataka propisanih ovim Pravilnikom dužni su u pisanom ili elektroničkom obliku izvijestiti Agenciju za plaćanja i Ministarstvo o razlozima zbog kojih ga nisu bili u mogućnosti dostaviti, uz dostavljanje odgovarajućeg dokaza u roku od 30 dana od dana nastanka događaja.

Savjetovanje je otvoreno do 21. svibnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Sektor mlijeka Mliječni proizvodi Dostava podataka Otkupljivač Proizvođač Izvješće


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!