Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša stoke
  • 16.08.2020. 15:00

Pregoni na pašnjacima ili kako rotacijska ispaša poboljšava kvalitetu trave?

Životinje treba pustiti da pasu na područjima gdje je trava visoka 15 do 20 cm, a kada se visina biljaka smanji na 5 do 7,5 cm stoku treba premjestiti.

Foto: Jumpstory
  • 511
  • 124
  • 0

Mnogi prilikom ispaše stoke zanemaruju kvalitetu pašnjaka. On ponekad zahtijeva predah kako bi se trava oporavila. Metoda koja to omogućuje je takozvana rotacijska ispaša u kojoj se tijekom određenog broja dana stoka premješta na različite dijelove.

Dakle, oni veliki dijele se na manje jedinice odnosno pregone pomoću trajne ili privremene ograde. To omogućuje učinkovito upravljanje i kontrolu hranidbe stoke.

Livadske trave i djetelina mogu izgubiti sposobnost za ponovni rast ako im se ne dopusti da se oporave. Ako trave nemaju određenu visinu, njihova sposobnost regeneracije fotosintezom se svodi na minimum.

Kako i zašto podijeliti pašnjak na pregone?

Kada im se dopušta neprestana ispaša, životinje će prvo pasti najsitnije travke i tako ostaviti neke dijelove pašnjaka obraslim. Također, vraćat će se na ista mjesta hranidbe, a da pri tome ne dopuste biljkama da prođe optimalno vrijeme za razvoj jakog korijena i oporavka. Na kraju takve biljke odumiru, a prostor počinju preuzimati neželjeni korovi koji mogu prouzrokovati zdravstvene probleme kod stoke.

Oprez pri ispaši stoke, koje biljke izbjegavati

Kod provođenja rotacijske ispaše agronovinite savjetuje podijeliti pašnjake na manje pregone. Životinje treba pustiti da pasu na područjima gdje je trava visoka od 15 do 20 cm za goveda i 10 do 15 cm za ovce, a kada se visina biljaka smanji na 5 do 7,5 cm stoku treba premjestiti u drugi.

Ovakav sustav gospodarenja pašnjakom potiče rast trave i može poremetiti ciklus korova.

Preporučuje se osigurati i hladovinu na svakom području pašnjaka, a obilježavanje parcela za rotacijsku ispašu se radi pomoću trajnih ili privremenih ograda. Obično se koristi električni pastir, a za obod su prikladne trajne ograde.

Važno je osigurati oporavak korijena biljaka

Ako je ispaša stoke dopuštena prerano odnosno trava nije visoka 15 do 20 cm, biljke mogu odumrijeti jer se njihov korijenski sustav ne može nositi sa stresom i pritiskom kopita.

Pregoni na pašnjacima su velika prednost za životinje i biljke, a povećavaju i dobit

Vrijeme oporavka pašnjaka je 10 do 60 dana, ovisno o sezoni. Međutim, ipak se valja osloniti na biljke i pratiti njihov rast. Dakle, procijenite njihovu visinu i tada odlučite je li vrijeme za puštanje stoke. 

Kod ovog načina ispaše bolja je produktivnost pašnjaka i iskorištenost biljne mase. Smanjeno je i širenje nepoželjnih biljnih vrsta, a istovremeno se brže uočavaju viškovi ili manjkovi krme tijekom vegetacijske sezone.


Tagovi

Pašnjak Ispaša Rotacijska ispaša Stoka Hranidba


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.