Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje pilića
  • 12.09.2020. 12:00

Preko 60 milijuna pilića u Engleskoj i Walesu nije zaklano zbog bolesti?

Podaci iz klaonica u posljednje tri godine ukazuju na loše uvjete u britanskom peradarskom sektoru. Ondje je za klanje odbijeno više od 60 milijuna pilića zbog bolesti i nedostataka.

Foto: JumpStory
  • 212
  • 363
  • 0

Više od 60 milijuna pilića odbijeno je zbog bolesti i nedostataka u klaonicama Engleske i Walesa tijekom tri godine, pokazali su podaci koje je analizirao Zavod za istraživačko novinarstvo i Guardian.

Dnevno oko 35.000 slučajeva bolesnih pilića

Brojleri uzgajani za meso imali su gotovo 59 milijuna zabilježenih nedostataka. Više od 39 milijuna ovih životinja nije zaklano zbog bolesti, što znači, 35.000 takvih slučajeva dnevno, pokazali su nalazi inspekcije prikupljeni od Agencije za standardizaciju hrane (FSA).

Proizvodnja mesa, mlijeka i jaja u SAD-u zabrinjava Veliku Britaniju

Novi podaci pokazuju da je između srpnja 2016. i lipnja 2019. inspekcija na različitim mjestima u procesu proizvodnje mesa identificirala 61.008.212 životinja koje nisu mogle biti zaklane. Treba napomenuti da ova brojka uključuje i kokoši.

Krivi loši uvjeti na britanskim farmama?

Zabilježena prosječna stopa smrtnosti na farmama je oko 4%. To znači da u jatu od 10.000 ptica njih oko 400 ugiba ili bude odbačeno. Naime, ove brojke otkrivaju vrlo loše uvjete u britanskom peradarskom sektoru. Većina brojlera, purana i patki uzgaja se u prenatrpanim, stresnim uvjetima koji ih čine osjetljivim pa se često razbolijevaju.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje peradi jača češnjakom, octom i pepelom – kao naši stari

Iz FSA poručuju da neprihvaćanje brojlera u klaonicama može uključivati i probleme s preradom koji se javljaju nakon klanja, poput oštećenja strojeva. Prema podacima, 13,6 milijuna trupova djelomično je odbijeno zbog kontaminacije, oštećenja strojeva, lošeg čupanja ili pretjeranog šurenja.

Spremni za klanje u roku od 35 dana

Velika Britanija svaki tjedan zakolje oko 20 milijuna brojlera, od kojih se velika većina odnosi na pasmine koje brzo rastu.

Ti pilići težinu za klanje dostižu za samo 35 dana što je četiri puta brže nego 1950-ih godina, a stručnjaci smatraju da je upravo to razlog njihove boležljivosti kao i problema s nogama, srcem i cirkulacijom.

Također, otkriveno je da je više od 3 milijuna ove peradi odbijeno za klanje zbog ascitesa ili zatajenja srca. "Vjeruje se da tome najviše doprinosi povećana potreba za kisikom brzorastućih mišića", komentirala je veterinarka Vicky Bond.

"Neka od ovih pitanja očito su povezana s dobrobiti. No, uvijek će biti bolesnih životinja s obzirom na ogroman broj onih koji se obrađuju", rekao je dr. Ed Van Klink, viši predavač u veterinarskoj školi u Bristolu.

Podsjećamo, slična praksa provodi se i u SAD-u. No, ondje se dio oboljelih brojlera i dalje smatra prikladnim za prehranu ljudi. Naime, njihovo je Ministarstvo poljoprivrede (USDA) donijelo odluku da se pilićima zaraženima virusom leukoze, koji često uzrokuje rak kod ovih životinja pa se tumori obično formiraju na jetri, slezeni, bubrezima i ostalim trbušnim organima, oboljeli dio ukloni. 

Dozvolili proizvođačima da izrežu "oboljeli" dio mesa, a ostatak prodaju?

Prerađivači mesa su ranije morali baciti takve piliće, sada im je dozvoljeno da odrežu bolesni dio, a meso se dalje koristi za prehranu.


Tagovi

Uzgoj pilića Brojleri Stopa smrtnosti Klanje Engleska Wales


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo