Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 05.01.2020. 14:00

Preporuke stručnjaka u proizvodnji voluminozne stočne hrane

Kako poljoprivredni proizvođači na svom gospodarstvu mogu osigurati kvalitetnu i dovoljnu proizvodnju hrane za stoku? Trebaju krenuti od početka - od izbora parcele do slušanja preporuka stručnjaka.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 738
  • 26
  • 0

Kvalitetna i jeftina voluminozna hrana predstavlja uvjet sigurne, moderne i ekonomski isplative proizvodnje mlijeka i govedine. Kako poljoprivredni proizvođači na svom gospodarstvu mogu osigurati kvalitetnu i dovoljnu proizvodnju hrane za stoku? 

U ovoj proizvodnji , napominje Miloš Nikoletić, dipl. inž., počinje se od početka - od izbora parcele. Kukuruz ili lucerna sigurno ne mogu osigurati planirani prinos na parceli sedme klase ili na onoj koja ima nisku pH vrijednost. 

Čime hraniti krave u zimskom razdoblju?

Što činiti i kako doći do odgovora? Ako ima odgovora, daje ga struka. Plodored je obavezan kao i izbjegavati sjetvu u monokulturi.

Agrokemijska analiza - najjeftiniji način

"Osnovnu obradu treba obaviti na vrijeme, a to je do kraja jeseni ili početkom zime. Taj datum nam omogućava da parcela prihvati i sačuva većinu padalina u kasno jesensko - zimskom i rano proljetnom razdoblju, da bi ih iskoristila kasnije, za ljetnji sušni period", napominje. 

Potrebne količine i način primjene organskih, mineralno kompleksnih i dušičnih gnojiva, najbolje je odrediti na osnovi agrokemijske analize. To je, naglašava, i najeftiniji način primjene gnojiva. Pravilo je da se fosfor i kalij obavezno unose s osnovnom obradom, kao i stajsko organsko gnojivo, a za dušik postupati prema preporuci stručnjaka. Predsjetvenu pripremu obaviti najkasnije sedam dana prije sjetve.

Kada je najbolje vrijeme za sjetvu?

"Izuzetno je važno da se strogo poštuju sjetveni rokovi, odnosno, optimalno vrijeme sjetve. Lucerna i crvena djetelina siju se krajem ožujka do polovice travnja. Stočni grašak za proizvodnju krme sijati odmah čim se može ući i pripremiti predsjetveno parcela. Silažni kukuruz sije se kada se sjetveni sloj tla zagrije na 10° C", opisuje. 

Djeteline se siju strojno, na dubinu od jednog do dva centimetra. Sjetvena norma je od 16 - 18 kg/ha lucerne i 14 - 16 kg/ha crvene djeteline. Za stočni jari grašak potrebno je 140 - 150 kg/ha sjemena i 15 - 20% potpornog usjeva, najčešće zobi. Kod sjetve silažnog kukuruza, treba poštivati preporuku proizvođača sjemena o broju biljaka po jedinici površine. Merkantilni kukuruz sije se s 10 % većom količinom od preporučene, ako se sije kao silažni. Najvažnije je sijati isključivo deklariranim sjemenom. Kod kukuruza koristiti hibride ranije grupe zrenja.

Najpogodnije vrijeme za košnju

Najpovoljniji trenutak košnje lucerne je kada su biljke u fazi butonizacije (faza zelenog pupoljka) odnosno kada je najviše 10% biljaka u cvijetu. Samo prvi otkos (lucerne koja je u podizanju usjeva) kosi se u punom cvijetu. 

Stočni grašak kosi se za zelenu krmu kada je u fazi od sredine pa do punog cvjetanja. Žetva se obavlja kada se postotak suhe tvari u biljkama spusti na 30 - 35 %. Poštujući postupak silaže, kao i primjenu inokulanata, dobivamo hranivo odgovarajućeg okusa i hranidbene vrijednosti.

Tehnika pripreme silaže od cijele biljke kukuruza

"Ne treba zaboraviti ni da je silaža energetsko, polukoncentrirano hranivo. Samo planiranom pripremom, primjenom plodoreda i poštivanjem pune agrotehnike, stvaraju se uvjeti za stabilne prinose i dovoljne količine kvalitetne voluminozne hrane", zaključuje Nikoletić.

Autor: Savjetodavna RS


Tagovi

Voluminozna stočna hrana Plodored Monokultura Agrokemijska analiza zemljišta Proizvodnja krme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.