Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba krava
  • 22.01.2021. 09:00

Probavljivost silažnih hibrida kukuruza utječe na proizvodnju mlijeka, što treba znati?

Kukuruz je bogat izvor energije iz vlakana i škroba, no nije svaki hibrid lako probavljiv za životinje. A kod cijene mlijeka od 0,3 EUR/kg već 1% bolje probavljivosti znači 200 eura više s jednog hektara.

Foto: RWA Hrvatska
  • 634
  • 160
  • 0

U očekivanju kretanja nove vegetacijske sezone, ozbiljni su poljoprivrednici već složili plan sjetve koji, manje više, diktira rotacijska smjena kultura od polja do polja. U svakom je tom plodoredu neizbježan kukuruz, osobito na mješovitim gospodarstvima koja će pomno pratiti novitete u ponudi sortimenta silažnog, prijeko potrebnog u uzgoj mliječnih krava. Jer, kvalitetna je silaža ključni čimbenik povećanja proizvodnje mlijeka. No, nije svaki hibrid lako probavljiv za životinje.

Silažni kukuruz je kultura s visokom proizvodnjom mase. Sposoban je tijekom šest mjeseci proizvesti 12 do 20 tona suhe tvari (ST) po hektaru. Ova masa sadrži vlakna i škrob  - tvari koje su dobro iskoristive u tijelu preživača. Nešto više od polovice cjelokupne proizvodnje suhe tvari (54%) potječe od zelenog dijela biljke kukuruza (listovi, stabljika, metlica i komušina), a 46 posto iz zrna.

Ukupno gledano, kukuruz možemo ocijeniti kao vrlo bogat izvor energije.

Što je probavljivost?

Probavljivost se, dakle, u osnovi definira kao omjer unesene i iskorištene hrane u organizmu. 

U priloženoj tablici (galerija) prikazan je sastav i probavljivost staničnog sadržaja i staničnih stijenki kukuruza. Vidljivo je kako su sve komponente staničnog sadržaja potpuno probavljive, a probavljivost komponenti staničnih stijenki varira. U sastavu staničnog sadržaja tako su škrob (30% suhe tvari) i razgradivi šećeri (10% ST) u cijelosti probavljivi, dok je kod proteina (8% ST) i lipida (4% ST) od 90 do 99 posto. S druge strane, u sastavu staničnih stijenki, celuloza (20% ST) i hemiceluloza (20% ST) imaju probavljivost od 20 do 100 posto, a lignin (4% ST) je potpuno neprobavljiv. 

Nije svaki silažni kukuruz jednako probavljiv

Pokazatelj koji ocjenjuje probavljivost vlakana zove se DINAG. Čim određeni hibrid kukuruza ima višu tu vrijednost, tim više vlakana životinja može iskoristiti. 

S njegovim porastom povećava se i udio probavljivih vlakana, dostupnih celulitičkim bakterijama. Između celuloze i hemiceluloze postoje kemijske veze koje bitno utječu na razinu probavljivosti. Ona se, dakle, razlikuje od hibrida do hibrida, pa ako, primjerice, imamo dva s istim sadržajem lignina, mikroflori koja se nalazi u buragu dostupnija su vlakna hibrida s oznakom LG Animal Nutrition (LGAN). Ovi hibridi kukuruza imaju visoku DINAG vrijednost, dakle probavljiviji su. 

Što probavljivost znači životinji? 

Škrob sadržan u hranidbenom obroku iskorišten je čak 100%. Količina iskoristivih vlakana se međutim znatno razlikuje ovisno o vrsti hibrida i o određivanju hranidbenog obroka. DINAG izražava količinu iskoristivih vlakana u buragu u usporedbi s cjelokupnom količinom vlakana u hranidbenom obroku.

Vrijednost mu se kreće u rasponu od 46 do 60. Tijekom probave u buragu celulolitičke bakterije razgrađuju vlakna, te tako dobivene hranjive tvari životinja iskoristi. Što je kukuruz probavljiviji, to bakterije rade učinkovitije. Veća vrijednost znači da će cijela biljka kukuruza biti iskorištena djelotvornije, odnosno da će se dobiti više energije za proizvodnju mlijeka i mesa. Što su vlakna probavljivija, to će ih biti manje u izmetu. 

Ekonomska dobit 

U prosjeku postoji razlika od dvije jedinice DINAG-a (probavljivost vlakana) između LGAN i vrhunskih konkurentskih hibrida. Međutim, u praksi možemo naći razliku između hibrida koja iznosi i 10%. Evo i kalkulacije. Proizvodimo, na primjer, 15 tona suhe tvari (ST) kukuruzne silaže po hektaru. Poznato je da 1% probavljivosti organske tvari povećava energetsku vrijednost jednog kilograma ST za 0,14 NEL-a (neto energija laktacije).

Ovo praktično znači 15.000 kg x 0,14 = 2.100 NEL-a više s jednog hektara. Poznato je da za proizvodnju jednog kilograma mlijeka krava treba otprilike 3,14 NEL-a. Znači 2.100 / 3,14 = 670 kg više mlijeka. Kod cijene mlijeka od 0,3 EUR/kg već 1% bolje probavljivosti znači 200 eura više s jednog hektara.

Evidentno je, dakle, da hranidbeni obrok sastavljen od silažnog kukuruza LGAN doprinosi boljem radu buraga, te zajedno s povećanim unosom hrane vodi do povećanja proizvodnje mlijeka za +0,5 do 2,6 kg po mliječnoj kravi na dan. 

Kvalitetna silaža ključ je dobre proizvodnje mlijeka


Ovako to izgleda financijski na farmi koja ima 400 muznih krava: 400 krava x 0,50 litara po kravi na dan = 200 litara po danu; 200 litara po danu x 2,50 kn za litru = 500 kn po danu, a 500 kn po danu x 300 dana = 150.000 kuna godišnje.


Fotoprilog


Tagovi

Silažni kukuruz LG hibridi Proizvodnja mlijeka Uzgoj mliječnih krava


Autor

Goran Tonković

Više [+]

dipl.ing. agr., Voditelj marketinga u RWA Hrvatska d.o.o., član ekipe "Sava špineri" i član "Preferans kluba Samobor"


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]