Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovne svinje
  • 04.04.2021. 16:30

Program potpore proizvođačima tovnih svinja u javnom savjetovanju

Za potporu je prihvatljivo do 750 grla tovnih svinja po korisniku, stoji izmedu ostalog u programu potpore.

Foto: Bigstock/ ChiccoDodiFC
  • 436
  • 319
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje na temu Prijedlog pravilnika o provedbi Programa potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19.

Cilj provedbe Programa je, pojašnjavaju, pružanje financijske pomoći proizvođačima tovnih svinja koji su se uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19 suočili s trajnim poteškoćama u poslovanju kao rezultatom ukupnih tržnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time vezano pad cijena i konačno padom prodaje.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća, koja se bave proizvodnjom tovnih svinja i ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
  • upis u Registar farmi i
  • u razdoblju od 1. siječnja do 15. ožujka 2021. godine isporučili su tovne svinje s farmi upisanih u JRDŽ na klanje u odobrene objekte za klanje papkara.

Potpora se, naglašavaju, ne može dodijeliti velikim i srednjim poduzetnicima koji su već bili u poteškoćama u smislu Uredbe o poljoprivrednom izuzeću na dan 31. prosinca 2019. godine.

S druge strane, može se dodijeliti mikro i malim poduzetnicima koji su bili u teškoćama u smislu Uredbe o poljoprivrednom izuzeću na dan 31. prosinca 2019., pod uvjetom da se nad njima ne provodi skupni postupak insolventnosti prema nacionalnom zakonodavstvu i nisu primili pomoć za sanaciju ili pomoć za restrukturiranje.

"Potpore se ne mogu dodijeliti poduzetnicima koji podliježu neizvršenom nalogu za povrat sredstava na temelju prethodne odluke Europske komisije kojom se potpora ocjenjuje nezakonitom i nespojivom s unutarnjim tržištem“, stoji u savjetovanju.

Prihvatljiva su grla tovnih svinja koja su:

  • isporučena s farmi upisanih u JRDŽ na klanje u odobrene objekte za klanje papkara u razdoblju od 1. siječnja do 15. ožujka 2021. godine
  • imaju evidentirano izlučenje u JRDŽ-u na klanje i
  • u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja su najmanje utvrđene klaoničke težine trupa od 105 kg, te pripadaju u kategorije T1 i T2.

Za potporu je prihvatljivo do 750 grla tovnih svinja po prihvatljivom korisniku.

Najviši iznos po korisniku iznosi 225.000 eura kao što je propisano u točci 23. stavku a. Privremenog okvira- Covid 19.

Zahtjev za potporu podnosi se od 1. svibnja do 20. svibnja 2021. godine, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja.

Više informacija o savjetovanju možete pronaći ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 17. travnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Tovne svinje Covid-19 Financijska pomoć


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.