Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Revizija mliječnog paketa
  • 08.07.2015. 15:15

Proizvođači mlijeka su najranjiviji

Dok proizvođači mlijeka idu s lošeg na još gore, položaj otkupljivača je sve bolji. Stoga bi trebalo hitno donijeti Krizni program, ugovorima spriječiti nepoštenu trgovačku praksu te uvesti fiskalne marže i fiksne cijene mlijeka.

  • 399
  • 20
  • 0

Sudjelujući u raspravi o reviziji provedbe mliječnog paketa na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatska zastupnica Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo izvješćem zastupnika Jamesa Nicholsona, koje neuvijeno govori o gorućim problemima u sektoru mljekarstva.

Njezine amandmane na to izvješće već je prihvatio Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj, a o cjelokupnom će izvješću glasovati i Europski parlament. Zastupnica Petir je rekla da je sektor mljekarstva najosjetljiviji sektor u poljoprivredi i da zbog toga zaslužuje posebnu pažnju.

Troškovi proizvodnje premašuju prodajne cijene mlijeka

"Proizvođači mlijeka osobito su ranjivi na razlike u prihodima i rizike koje tržište nosi, a zahtjevi za većom konkurentnošću proizvoda, prelamaju se upravo preko njihovih leđa. Proizvođači imaju visoke troškove proizvodnje i energenata, a tržište i cijene su nestabilne", istaknula je Petir. Dodala je da troškovi proizvodnje često premašuju prodajne cijene mlijeka, što mala obiteljska gospodarstva vodi u propast.

"Ako tome dodamo još i nepoštenu trgovačku praksu i ruski embargo s kojim su suočeni proizvođači mlijeka, onda je jasno da je potrebno poduzeti ciljane mjere i donijeti krizni program", upozorila je Petir te pozvala Europsku komisiju da donese Krizni program, jer će bez njega proizvođači mlijeka biti u još lošijem položaju, a otkupljivači i velike korporacije dobiti još veću moć.

Fiksiranje cijene mlijeka

"Otkupljivače mlijeka treba obvezati na sklapanje dugoročnijih ugovora o integriranom lancu opskrbe, terminskih ugovora i ugovora o fiksnoj marži, kako bi se omogućilo fiksiranje cijene mlijeka koja odgovara stvarnim troškovima proizvodnje na utvrđeni vremenski rok", naglasila je Marijana Petir.

To je važno, jer na mnogim područjima s otežanom proizvodnjom kao što su ona brdsko-planinska i otočna, proizvodnja mlijeka je jedini generator prihoda i zapošljavanja obitelji, stoga je nastavak te proizvodnje važan kako bi se smanjio ne samo broj mladih koji napuštaju Hrvatsku, već i onih koji odlaze sa sela, jer u njima nemaju nikakve perspektive.


Tagovi

Mliječni paket Europski parlament Revizija Strasbourg Marijana Petir James Nicholson Mljekarstvo Proizvođači mlijeka Troškovi Ruski embargo Krizni program Europska komisija Otkupljivači Dugoročni ugovori Fiksna marža Fiksiranje cijena Brds

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]